FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Marijanovićeva "Iznovljavanja"

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga studija i eseja StanislavaMarijanovića "Iznovljavanja - povratak zavičajnicima - drugi", koja jedanas svečano predstavljena u Društvu hrvatskih književnika, nastavakje "Povratka zavičajnicima", koju je taj ugledni književnipovijesničar objavio još 1983. godine.
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Knjiga studija i eseja Stanislava Marijanovića "Iznovljavanja - povratak zavičajnicima - drugi", koja je danas svečano predstavljena u Društvu hrvatskih književnika, nastavak je "Povratka zavičajnicima", koju je taj ugledni književni povijesničar objavio još 1983. godine.

Kako je rečeno, Marijanović uz četiri studije iz prethodne knjige, donosi još 19 novih studija, portretnih rasprava i eseja koje su tematski ili portretno vezana za slavonske prostore.

Autor otkriva nepoznatu, još nekomentiranu građu na kojoj gradi svoje teze, pitajući se kako se treba postaviti u općoj globalizaciji prema regionalizmu odnosno zavičajnosti u književnosti, istaknuo je akademik Miroslav Šicel.

Po njegovoj ocjeni, Marijanović i u drugoj knjizi pokazuje kontinuitet svojih dosadašnjih istraživanja. Prva je cjelina vezana za početke slavonskih početaka, odnosno književnojezičnu baštinu staro-slavonskih pisaca, te odnosa Gundulića i baroknih pjesnika Slavonije. U cjelini o književnopovijesnim iznovljavanjima autor obrađuje prinos Franje Fanceva poznavanju hrvatske književnosti u Slavoniji, prosudbe Ivana Milčetića Relkovićeva "Satira", eseje o Blažu Tadijanoviću, te Matiji Petru Katančiću. Marijanović posebno obrađuje književno društvo "Javor" i Javoraše, kao i književni časopis "Mladost" i Mladostaše, te zapise o Cesariću, Tadijanoviću i Radaušu. Posljednja cjelina posvećena je hommageima Pavlu Blažeku, Anti Gradašu i Matku Peiću.

Postavljajući slavonsku književnost u europski kontekst Stanislav Marijanović nastoji prikazati stare teme na novi i drugačiji način, rekla je njegova nekadašnja asistentica na osječkom Pedagoškom fakultetu i književnica Julijana Matanović.

Stanislav Marijanović rođen 1935. u Kloštru Podravskom, gimnaziju je završio u Osijeku, a kroatistiku, rusistiku i poslijediplomski studij na zagrebačkom filozofskom fakultetu. Od 1978. na osječkom Pedagoškom fakultetu predaje povijest i dijalektologiju hrvatskog jezika. Autor je niza znanstvenih radova s područja društveno-humanističkih znanosti.

(Hina) xkt yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙