FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni suci sutra daju mišljenje o kandidatu za svog predsjednika

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Suci Vrhovnog suda sutra bi trebalidati mišljenje o prijedlogu predsjednika Republike da se zapredsjednika najvišeg suda u državi imenuje Ranko Marijan, jedan odnajmlađih sudaca Vrhovnog suda.
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Suci Vrhovnog suda sutra bi trebali dati mišljenje o prijedlogu predsjednika Republike da se za predsjednika najvišeg suda u državi imenuje Ranko Marijan, jedan od najmlađih sudaca Vrhovnog suda.

Opća sjednica Vrhovnog suda koju čine svi suci i privremeni predsjednik Ivica Crnić o kandidatu će raspravljati na zatvorenoj sjednici. Javnost će o rezultatima biti obaviještena priopćenjem, doznaje se danas na Vrhovnom sudu koji je od Hrvatskog sabora dobio prijedlog predsjednika Stjepana Mesića za Marijanovim imenovanjem.

Prema Ustavom određenoj proceduri konačnu odluku o predsjedniku Vrhovnog suda, na prijedlog predsjednika Republike, donosi Hrvatski sabor, a mišljenje "vrhovnih" sudaca nije obvezujuće.

Od izvora bliskih Vrhovnom sudu neslužbeno se doznaje da će suci, odnosno Opća sjednica, podržati Marijana, kao i njegova prethodnika Ivicu Crnića koji je prije četiri godine dobio jednoglasnu potporu.

Za razliku od Crnića koji je na čelo Vrhovnog suda došao iz redova odvjetnika, Marijan je od prošle godine sudac Vrhovnog suda, a u pravosuđu je od kraja 70-ih.

Nakon pripravništva, 1982. postaje sudac zagrebačkog Općinskog suda, a 1998. je imenovan sucem Županijskog suda u Zagrebu.

U vrijeme koalicijske vlasti kratko je vrijeme obnašao i dužnost zamjenika ministra pravosuđa, no politička mu je karijera završila ostavkom nakon razlaza s bivšim ministrom Stjepanom Ivaniševićem.

Mandat bivšem predsjedniku Crniću istekao je sredinom svibnja. No, odlukom ministrice pravosuđa Crnić privremeno, do izbora novog predsjednika, nastavlja obnašati svoju dužnost, kako bi najviši sud u državi i dalje nesmetano funkcionirao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙