FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac u vladu doveo rivala Sarkozya

PARIZ, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik JacquesChirac pozvao je u utorak na nacionalno jedinstvo i doveo u vladu svogpotencijalnog unutarstranačkog suparnika na predsjedničkim izborimaNicolasa Sarkozya kako bi zaliječio rane nakon odbijanja europskogustava.
PARIZ, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Jacques Chirac pozvao je u utorak na nacionalno jedinstvo i doveo u vladu svog potencijalnog unutarstranačkog suparnika na predsjedničkim izborima Nicolasa Sarkozya kako bi zaliječio rane nakon odbijanja europskog ustava.

Chirac se obratio Sarkozyu, bivšem ministru financija i unutarnjih poslova te vođi vladajuće stranke desnog centra (UMP) i pozvao ga u vladu nakon što je imenovao svojeg bliskog suradnika Dominiquea de Villepina za novog premijera.

"Referendumom o europskom ustavu 29. svibnja počelo je razdoblje teškoća i nesigurnosti za Europu i Francusku. Stoga se moramo udružiti oko nacionalnih interesa", rekao je Chirac u televizijskom obraćanju naciji u utorak navečer.

"U smislu jedinstva, pozvao sam Nicolasa Sarkozya da ponovno uđe u vladu kao državni ministar, što je on i prihvatio", dodao je Chirac ne navodeći pojedinosti čime će se Sarkozy točno baviti.

Nicolas Sarkozy jasno je dao do znanja da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2007. godine, što je dovelo do zaoštravanja odnosa sa Chiracom. Francuski mu je predsjednik tada također zabranio da istodobno obnaša dužnost predsjednika vladajuće stranke i ministra u vladi.

Chirac je istaknuo da će prioritet nove vlade biti borba s nezaposlenošću od 10.2 posto.

Ostali članovi vlade zasad nisu imenovani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙