FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder i Kwasniewski poduprli francuski referendum o ustavu

NANCY, 19. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Francuska, Njemačka i Poljskasložile su se u četvrtak na summitu u Nancyju, na istoku Francuske, ovažnosti potvrđivanja europskog ustava u toj zemlji, te o potrebi dase ponovno razmotri pitanje britanskog doprinosa u europski proračun.
NANCY, 19. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Francuska, Njemačka i Poljska složile su se u četvrtak na summitu u Nancyju, na istoku Francuske, o važnosti potvrđivanja europskog ustava u toj zemlji, te o potrebi da se ponovno razmotri pitanje britanskog doprinosa u europski proračun.

Francuski predsjednik Jacques Chirac ugostio je u Nancyju njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i poljskog predsjednika Aleksandra Kwasniewskog, na 6. summitu Weimarskog trokuta.

Ako Francuska ratificira europski ustav 29. svibnja neće doći do invazije poljskih radnika kao što se neki boje, rekao je poljski predsjednik. Govoreći o francuskim strahovima da će sporazum dovesti do liberalizacije europskog sektora usluga, Kwasniewski je rekao da su često citirani strahovi o invaziji poljskih radnika "pretjerivanje".

"Europa neće biti poplavljena poljskim radnicima ako ustav bude usvojen", rekao je Kwasniewski.

Schroeder je pak rekao da ustav "nudi najbolji okvir za ekonomski učinkovitu i socijalnu Europu i Europu čija će se težina osjećati u svijetu". Schroeder je također upozorio da se o ustavu neće ponovno raspravljati.

Tri zemlje postigle su i dogovor da će zatražiti ponovno razmatranje britanskog sudjelovanja u europskom proračunu, odnosno rabata koji ta zemlja ima još od 1984., rekao je Chirac. Na konferenciji za novinare Chirac je govorio o dogovoru tri zemlje o "pravednijem financiranju europskog proračuna".

Jačanje trilateralne suradnje, stanje u Ukrajini, krize u središnjoj Aziji i reforma UN-a također su bile među temama sastanka na vrhu.

Chirac je također ponovio da su nedavno uvedene mjere Europske unije prema Kini zbog masovnog izvoza tekstila "važne ali nedovoljne".

Europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson objavio je u utorak namjeru da će ograničiti na 7,5 posto rast kineskog izvoza majica i svilenog konca u zmelje EU. U prvom tromjesečju ove godine, izvoz kineskih majica porastao je za 187 posto, a svilenog konca 56 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙