FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuzi odbacili europski Ustav

PARIZ, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Većinom od 55 postoglasova Francuzi su u nedjelju na referendumu odbacili prijedlogratifikacije europskog Ustava što će imati značajne posljedice naunutarnjoj političkoj sceni, ali i na proces integracije u Europskojuniji.
PARIZ, 30. svibnja 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Većinom od 55 posto glasova Francuzi su u nedjelju na referendumu odbacili prijedlog ratifikacije europskog Ustava što će imati značajne posljedice na unutarnjoj političkoj sceni, ali i na proces integracije u Europskoj uniji.

Visoka stopa odaziva na birališta od 71,5 posto potvrdila je tako tendencije izražene kroz brojna ispitivanja javnog mnijenja koja su davala izrazitu prednost protivnika euro-ustava.

No, iako je bilo očekivano, odbacivanje europskog Ustava "imalo je učinak hladnog tuša za sve vodeće predstavnike "ustavobranitelja", na desnici i na ljevici, koji nisu prestali vjerovati u čudo, odnosno "iznenađenje" u posljednji čas.

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u nedjelju navečer da će nakon odbacivanja europskog ustava na referendumu biti teže braniti francuske interese u Europi.

"Francuska je demokratski izrazila svoje mišljenje. Odbacili ste europski Ustav, to je vaša suverena odluka koju poštujem", rekao je Chirac u obraćanju naciji.

Chirac je dodao da, bez obzira na rezultate referenduma, francuski interesi ostaju duboko povezani s Europom.

"Francuska, kao jedan od osnivača EU, ostaje, naravno, s Unijom", naglasio je Chirac. Svim je europskim zemljama i narodima poručio da će Francuska i dalje zauzimati svoje mjesto u ujedinjenoj Europi i poštivati temelje Europske unije.

Ratifikacija europskog ustava mora se nastaviti, rekao je predsjedavajući Europske Unije luksemburški premijer Jean-Claude Juncker u nedjelju navečer u svojoj prvoj reakciji nakon odbacivanja europskog ustava na referendumu u Francuskoj, a isto je ponovio i predsjednik Europske komisije Jose Barroso.

"Francuska je glasala i rekla je ne. Većina Francuza je odbacila ustavni sporazum u predloženom obliku. Žalosni smo, ali to prihvaćamo", rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Sporazum, međutim, nije mrtav", ocijenio je Juncker, isključivši mogućnost ponovnog pregovaranja o tekstu ustava.

Juncker je najavio da će 25 šefova država i vlada razmotriti novu situaciju na svom sljedećem summitu 16. i 17. lipnja u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙