FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić primio izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić primio je izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskihcivilnih stradalnika iz Domovinskog rata, koje ga je upoznalo snaporima koje ulažu kako bi civilni stradalnici iz Domovinskog ratadobili status primjeren njihovom doprinosu u Domovinskom ratu.
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, koje ga je upoznalo s naporima koje ulažu kako bi civilni stradalnici iz Domovinskog rata dobili status primjeren njihovom doprinosu u Domovinskom ratu.

Smatraju neprimjerenim da o njihovim pravima odlučuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a ne Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te naglašavaju kako, ovakvom podjelom nadležnosti, žrtvu svoje djece i svoju osobnu žrtvu doživljavaju kao nepriznavanje njihovog doprinosa Domovinskom ratu, navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednika Republike.

Upozorili su i na neprimjeren odnos države prema ovoj kategoriji stradalnika, naglašavajući kako nadležne institucije još uvijek nisu utvrdile konačan broj civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, a formirana je samo Radna grupa sa zadaćom utvrđivanja broja civilnih stradalnika.

Izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata naglasilo je kako ih najviše pogađa nejednaki zakonski tretman između djece invalida iz Domovinskog rata i djece ratnih vojnih invalida, te između roditelja djece poginule u Domovinskom ratu i roditelja hrvatskih branitelja.

Nejednakost ide tako daleko, kazali su, da razlike postoje i među osobama koje su se do trenutka ekshumacije vodile kao nestale, navodi se u priopćenju.

Naime, ako je riječ o nestalom hrvatskom branitelju obitelj ostvaruje sva prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, dok obitelj nestalog civila nema niti pravo na grobno mjesto, a odlučivanje o ovoj vrsti prava prepušteno je lokalnoj, područnoj samoupravi.

Dodali su također da im je nedavno Ustavni sud odbio prijedlog za izjednačavanjem osnovice za izračun materijalnih prava s onom koju imaju ratni vojni invalidi.

Predsjednik Republike Mesić naglasio je hitnu potrebu utvrđivaja ukupnog broja civilnih stradalnika Domovinskog rata kako bi se mogle ostvariti pretpostavke za realan izračun sredstava potrebnih za utvrđivanje ili proširenje nekog prava.

Istaknuo je također kako je neprimjereno pojedina prava osoba stradalih u Domovinskom ratu rješavati ovisno o financijskim mogućnostima pojedine lokalne zajednice, već prava moraju za sve biti riješena na isti način za što će se i zalagati, navodi se u priopćenju.

U izaslanstvu su bili predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Julijana Rosandić, dopredsjednica Marija Vražić, te članice Izvršnog odbora Slavica Marinović, Đurđa Gmaz i Danijela Ljutak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙