FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varšava: Juščenko traži Europu bez viza

VARŠAVA, 16. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Ukrajina, koja se nada daće se u dogledno vrijeme pridružiti EU-u, u ponedjeljak je ponovno odbloka zatražila da olakša proces izdavanja viza stanovnicima te zemljenakon što je Kijev donio odluku o privremenom ukidanju viza zaposjetitelje iz 25 zemalja članica EU-a.
VARŠAVA, 16. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Ukrajina, koja se nada da će se u dogledno vrijeme pridružiti EU-u, u ponedjeljak je ponovno od bloka zatražila da olakša proces izdavanja viza stanovnicima te zemlje nakon što je Kijev donio odluku o privremenom ukidanju viza za posjetitelje iz 25 zemalja članica EU-a.

"Uveli smo sustav koji stanovnicima zemalja članica EU-a i Švicarske omogućuje da u Ukrajinu uđu bez vize te računamo na sličan korak s druge strane", izjavio je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u govoru na summitu Vijeća Europe koji se održava u Varšavi.

"Pozivam predsjednike europskih država da odgovore na mjere koje smo mi poduzeli."

Ukrajinski predsjednik smatra da bi uklanjanje nekih barijera kada je riječ o prijelazu granica između 46 zemalja članica Vijeća Europe moglo pomoći Europi da postane uistinu ujedinjen kontinent.

Od 1. svibnja do 1. rujna 2005. stanovnici zemalja članica EU-a i Švicarske moći će posjećivati Ukrajinu bez posjedovanja viza, u sklopu eksperimenta kojim Kijev Europi želi pokazati otvorenu prirodu ukrajinskog društva.

No, za sada nema indicija da i Bruxelles planira poduzeti sličan korak s obzirom na otegotne okolnosti poput trgovine ljudima, drogom te ilegalne imigrante.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙