FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić na studentskoj konferenciji u Splitu

SPLIT,6. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić,otvarajući danas studentsku konferenciju na splitskom Ekonomskomfakultetu - "Izazovi integracije Hrvatske u EU", rekao je kako će"kada shvatimo da smo svi ravnopravni pred zakonom, u glavama mnogihdefinitivno biti riješen problem onog odbjeglog umirovljenog generalakoji se ukazuje kao glavna prepreka početku naših pregovora s EU".
SPLIT,6. svibnja 2005.(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, otvarajući danas studentsku konferenciju na splitskom Ekonomskom fakultetu - "Izazovi integracije Hrvatske u EU", rekao je kako će "kada shvatimo da smo svi ravnopravni pred zakonom, u glavama mnogih definitivno biti riješen problem onog odbjeglog umirovljenog generala koji se ukazuje kao glavna prepreka početku naših pregovora s EU".

Studentska konferencija, na kojoj je sudjelovao i šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenberger te pomoćnici ministara obrazovanja i vanjskih poslova, održana je u sklopu obilježavanja Europskog tjedna u Splitu.

Predsjednik Mesić naglasio je kako je hrvatska budućnost neraskidivo vezana uz Europsku uniju te da moramo što prije prihvatiti norme ponašanja koje tamo vladaju.

"Europska unija je klub sa svojim pravilima koja moramo prihvatiti da bismo postali njegovi članovi", rekao je Mesić.

Zbog toga se moramo i mnogo toga odreći, dodao je, i odbaciti balast prošlosti. Moramo shvatiti i da su ta odricanja korak naprijed i da nećemo biti manje Hrvati nego što smo sada.

Mi nismo žrtva međunarodne urote nego jednostavno moramo udovoljiti određenim kriterijima i u mnogo čemu smo već danas spremni, dok smo u drugim aspektima još daleko, naglasio je. Premda pravna država danas funkcionira i nema više selektivne primjene prava, kao u prvih deset godina hrvatske države, moramo se još osloboditi "filozofije da su neki jednakiji pred zakonom", rekao je Mesić podsjetivši na slučaj "odbjeglog generala".

Upozorio je na nužnost regionalne suradnje i s onima s kojima smo nedavno bili u ratu, jer Europa od nas očekuje normalizaciju odnosa. Trebamo lomiti i predrasude, oduprijeti se notornim lažima kojima nas bombardiraju euroskeptici postavljajući lažnu dilemu EU ili Hrvatska, poručio je dodavši kako je "prava dilema - Hrvatska u EU ili u izolaciji".

Za Hrvatsku može postojati samo jedan put - put u ujedinjenu Europu, zaključio je predsjednik dodavši kako to dokazuje primjer deset zemalja, koje su punopravnim članicama postale prije točno godinu dana i u međuvremenu su sve zabilježile značajan gospodarski rast.

To je milenijski pothvat koji mora i može ostvariti samo ova generacija, kazao je Mesić.

Jacques Wunenberger, podsjetivši na povijest nastanka Europske unije, naglasio je kako nije važno kada će pregovori početi, u lipnju ili tijekom godine, "jer je od brzine puno važnija kvaliteta priprema".

"Pregovori još nisu počeli zbog malog, ali jako važnog političkog problema koji Hrvatska još nije razriješila", poručio je Wunenberger, no važnije je da Hrvatska nastavi s implementacijom europskog zakonodavstva kako bi se što bolje pripremila za početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙