FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapi na summitu u Braziliji nametnuli pitanje Iraka i Palestine

BRAZILIJA, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Arapske zemlje iskoristile suu utorak prvi summit u organizaciji Južnoameričke zajednice kako bi sezauzele za palestinsko pitanje i zatražile uspostavu suverenosti Irakačiji je novi predsjednik Jalal Talabani naišao na topao doček.
BRAZILIJA, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Arapske zemlje iskoristile su u utorak prvi summit u organizaciji Južnoameričke zajednice kako bi se zauzele za palestinsko pitanje i zatražile uspostavu suverenosti Iraka čiji je novi predsjednik Jalal Talabani naišao na topao doček.

Čelnici 22 zemlje članice Arapske lige i 12 zemalja Južnoameričke zajednice okupljeni u Braziliji glasnim pljeskom pozdravili su predsjednika Talabanija pri izricanju njegova imena.

Novi irački predsjednik kurdskog podrijetla, koji je prisegnuo 7. travnja i čiji je to prvi izlazak na međunarodnu scenu, izjavio je da će "potpora latinskoameričkih zemalja arapskim zemljama ojačati i Irak".

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa istaknuo je kako cijela arapska zajednica želi "novu budućnost utemeljenu na nacionalnoj pomirbi u kojoj će Irak povratiti svoj suverenitet i neovisnost".

Irak se pojavljuje i u završnoj deklaraciji koju će čelnici dviju regija potpisati na kraju summita u srijedu. Prema prijedlogu deklaracije, u tekstu se ističe "važnost poštivanja jedinstva, suverenosti i neovisnosti Iraka i nemiješanja u njegova unutarnja pitanja".

Sporan je, međutim, dio u kojem se izriče "protivljenje stranoj okupaciji i priznaje pravo država i naroda da se odupru stranoj okupaciji" koji je već izazvao zabrinutost Amerikanaca i Izraelaca.

Uključivanje pak palestinskog pitanja u deklaraciju Musa je opravdao riječima da bi skup "u obzir trebao uzeti pravedni mir na Bliskom istoku utemeljen na Povelji UN-a kako bi se osigurala neovisna država za Palestinu i povlačenje s okupiranih područja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙