FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ŠANGAJ - Premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je završio službeni posjet Kini i u 13 sati po lokalnom vremenu otputovao iz Šangaja za Zagreb. Sanader je posjet ocijenio iznimno dobrim i rekao da su razgovori s najvišim kineskim dužnosnicima dali novi poticaj svestranoj hrvatsko-kineskoj suradnji. Premijer je ponovio da su dobri politički odnosi osnova za poboljšanje gospodarskih odnosa. Ocijenio je da Hrvatska i Kina dobro surađuju u multilateralnim organizacijama, posebice u Ujedinjenim narodima i da će tako nastaviti na pitanjima predstojeće reforme Vijeća sigurnosti kako bi se došlo do najboljih rješenja. Rekao je da Hrvatska zastupa stajalište da grupacija istočnoeuropskih zemalja treba dobiti mjesto u Vijeću sigurnosti.

ŠANGAJ - Premijer Ivo Sanader otvorio je u ponedjeljak u Šangaju Hrvatsko-kineski poslovni forum i pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, a hrvatske gospodarstvenike da budu nazočni na kineskom tržištu. Govoreći pred stotinjak hrvatskih i kineskih gospodarstvenika, Sanader je rekao da njihovoj suradnji pogoduju dobri politički odnosi Hrvatske i Kine. Pozvao je kineske gospodarstvenike da koriste geostrateški položaj Hrvatske, njene luke Rijeku i Ploče za ulaz na tržišta srednje i istočne Europe, da koriste hrvatske turističke potencijale i Zagrebački velesajam kao moguće mjesto stalne kineske nazočnosti u regiji.

KIŠINJEV - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak ujutro u dvodnevni službeni posjet Moldaviji, te je u glavnom gradu Kišinjevu odmah započeo razgovore sa svojim domaćinom, moldavskim predsjednikom Vladimirom Voronjinom. Uoči razgovora, Mesiću je ispred ureda moldavskog predsjednika priređen svečani doček, intonirane su hrvatska i moldavska himna, nakon čega su dvojica čelnika izvršila pregled počasne garde. Očekuje se da će Mesić i Voronjin razgovarati o mogućnostima unapređenja sveukupnih bilateralnih odnos, te o regionalnim i globalnim pitanjima od obostranog interesa.

ZAGREB - Belgijski ministar vanjskih poslova Karel de Gucht izrazio je u ponedjeljak u Zagrebu punu potporu svoje zemlje Hrvatskoj na njezinu putu u Europsku uniju. "Belgija se uvelike zalaže da Hrvatska postane članica Europske unije", kazao je de Gucht nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović. "Podupiremo i dalje ćemo podupirati pristup i integraciju Hrvatske", dodao je de Gucht.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je izrazila žaljenje zbog francuskog "ne" europskom ustavu, ocijenivši, međutim, da to ne ugrožava pristup Hrvatske Europskoj uniji. "Hrvatska mora i dalje biti odlučna u ispunjavanju kriterija i provedbi reformi", kazala je ministrica Grabar-Kitarović nakon sastanka s belgijskim kolegom Karelom de Guchtom u Zagrebu. Podsjetila je da pregovarački okvir postoji, izrazivši uvjerenje da će "dinamika pristupanja ovisiti o samoj Hrvatskoj".

HILLA - Najmanje dvadeset pet osoba je ubijeno, a više od stotinu je ranjeno u eksploziji dviju bombi u ponedjeljak ujutro u Hilli, kazao je liječnik u bolnici tog šijitskog grada smještenog 100 km južno od Bagdada. "Dvadeset pet osoba je ubijeno, a više od stotinu ranjeno i sve su žrtve bivši članovi specijalnih postrojbi policije", kazao je liječnik Mohammed Sultan. Dvije su bombe eksplodirale ispred vladine zgrade gdje su prosvjedovale stotine bivših članova specijalnih jedinica policije. Do eksplozija je došlo u trenutku kad se više od 500 bivših specijalaca okupilo zahtijevajući da ih se vrati na radno mjesto.

PEKING - Kina je u ponedjeljak opozvala planove o oštrom povećanju poreza na izvoz, odustajući time od poteza koji je trebao otkloniti opasnost od trgovinskog rata s SAD-om i Europom. Vlada nije ponudila nikakvo objašnjenje za taj potez, napomenuvši tek da je povučen nakon što su SAD i EU aktivirali mjere za ograničenje uvoza odjevnih i tekstilnih proizvoda iz Kine. Europski i američki proizvođači tekstila tvrde da rast kineskog izvoza nakon ukidanja globalnog sustava kvota ugrožava njihov opstanak.

SARAJEVO - Stručni tim Povjerenstva za nestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine ovog tjedna počinje ekshumaciju još jedne novootkrivene masovne grobnice na širem području Prijedora, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje". Ovaj list navodi kako se grobnica nalazi kod sela Redak u blizini Ljubije te da su preliminarna istraživanja provedena prošlog tjedna otkrila postojanje skeletnih ostataka najmanje sedam žrtava. Pretpostavlja se kako je riječ o grobnici u kojoj su pokopani Bošnjaci ubijeni na početku rata u BiH.

BANJA LUKA - Šef Policijske misije Europske unije (EUPM) Kevin Carty poručio je u 'Nezavisnim novinama' od ponedjeljka zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske da je nemoguće ostvariti punu reformu policije ako policijske regije ne prelaze crtu razgraničenje entiteta. Uoči današnje sjednice parlamenta RS posvećene reformi policije - što uključuje organizaciju policijskih snaga u 10 regija - Carty naglašava da je predloženi model o policijskim regijama koje bi prelazile crte razgraničenja entiteta, nastao isključivo iz profesionalnih policijskih razloga.

PRIŠTINA - Premijer Kosova Bajram Kosumi boravit će u službenom posjetu ovog tjedna u Sloveniji i Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz njegovog kabineta u Prištini. Glasnogovornik vlade Kosova Dauta Dauti izjavio je kako će kosovski premijer u srijedu i četvrtak prijepodne boraviti u Sloveniji, a u četvrtak poslijepodne putuje u Hrvatsku, gdje će ostati do nedjelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙