FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugrožena španjolska siesta

MADRID, 28. svibnja 2005. (Hina/DPA) - Siesti, španjolskoj tradicijipoput flamenca ili borbe s bikovima, prijeti izumiranje s obzirom napritisak modernog življenja i posla koji su doveli do toga da manje odčetvrtine Španjolaca sada pronalazi vremena da prilegne popodne,pokazuju istraživanja.
MADRID, 28. svibnja 2005. (Hina/DPA) - Siesti, španjolskoj tradiciji poput flamenca ili borbe s bikovima, prijeti izumiranje s obzirom na pritisak modernog življenja i posla koji su doveli do toga da manje od četvrtine Španjolaca sada pronalazi vremena da prilegne popodne, pokazuju istraživanja.

Povjerenstvo vlade i privatnih uglednika predložilo je nedavno da Španjolska uskladi radno vrijeme s onim u ostatku Europe, što bi mnogima onemogućilo siestu.

U krivu su oni koji u siesti vide znak lijenosti, jer popodnevno spavanje povećava produktivnost, tvrde stručnjaci koji se sve više bave njezinim pozitivnim učincima.

Španjolci se smatraju utemeljiteljima sieste. Trgovine se zatvaraju između 14 i 17.30, a ulice opuste posebice u vruća ljetna popodneva.

Kao rezultat takvih navika, prosječni španjolski radni dan traje do 20 sati ili kasnije, suprotno 17 ili 18 sati u većini europskih zemalja.

S obzirom na društvene običaje poput kasnih večera, Španjolci već sad spavaju u prosjeku 40 minuta manje od drugih Europljana, pokazuju istraživanja.

Pomanjkanje sna slabi govor, pamćenje i misaone aktivnosti. Dok spavamo naš mozak konsolidira što smo naučili dok smo bili budni, pokazalo je istraživanje sveučilišta Harvard.

Mnoge dnevne nesreće događaju se tijekom tradicionalnog popodnevnog odmora. Za ljude sa srčanim problemima, opuštanje koje pruža siesta čak može produžiti život.

Poslovni svijet sve više uviđa da svladavanje umora ispijanjem kave nije pravo rješenje. Stručnjaci tvrde da bi navika popodnevnog spavanja mogla postati ključno rješenje za kronično pomanjkanje sna u industrijski razvijenim društvima.

No nije nevažno na koliko dugo čovjek prilegne. Tajna pravilne sieste leži u trajanju koje ne smije biti duže od 20 minuta. Duže odmaranje čini ljude umornima i utječe na noćno spavanje, po mišljenju španjolskih stručnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙