FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o provedbi Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo kulture, Uprava zazaštitu prirode, u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financijaorganizira treći seminar obuke djelatnika tijela državne uprave kojisudjeluju u provedbi Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženimvrstama divljih životinja i biljaka (CITES).
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija organizira treći seminar obuke djelatnika tijela državne uprave koji sudjeluju u provedbi Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES).

Seminar se održava u Valbandonu od 30. svibnja do 3. lipnja, a namijenjen je prvenstveno, kako je danas izvijestilo Ministarstvo kulture, osposobljavanju carinskih službenika te djelatnika granične policije, krim-policije, veterinarskih i fito-sanitarnih graničnih inspektora te inspektora zaštite prirode.

Održavanje seminara, kao i proteklih godina, omogućeno je uz pomoć stručnjaka danske savjetodavne Agencije "Be-eco Tours & Consult" Birgith Sloth i Larsa Eriksena, predavača s dugogodišnjim iskustvom u provedbi CITES-a u Danskoj, te osobama koje su sudjelovale u izradi propisa EU-a.

Bit će nazočno 26 djelatnika carine, policije, granične veterinarske i fito-sanitarne inspekcije te inspekcije zaštite prirode iz cijele Hrvatske.

Na seminaru će biti i gost predavač iz Slovenije koji će prikazati stanje provedbe CITES-a u toj zemlji, s naglaskom na proceduru pristupanja Europskoj uniji te gošće iz Mađarske koje će upoznati sudionike seminara o radu i aktivnostima nevladine organizacije TRAFFIC, koja prati i analizira trgovinu divljim ugroženim vrstama diljem svijeta.

Procjenjuje se da ilegalna trgovina rijetkim vrstama godišnje dosegne vrijednost oko 20 milijardi dolara, a cijene za primjerke pojedinih vrsta ili njihovih dijelova i derivata kreću se od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća dolara po primjerku.

CITES je postavljen kao važan mehanizam kontrole međunarodne trgovine i prekograničnog prijenosa ugroženih vrsta divlje flore i faune.

U Republici Hrvatskoj za provedbu CITES-a nadležno je središnje tijelo državne uprave, nadležno za poslove zaštite prirode, Ministarstvo kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙