FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen ministarski sastanak SEI-a u Slovačkoj

ZAGREB/TATRANSKA LOMNICA, 27. svibnja 2005. (Hina) - Ministricavanjskih poslova i europskih integracija RH Kolinda Grabar-Kitarovićsudjelovala je u petak u drugom i posljednjem danu rada redovitoggodišnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Srednjoeuropskeinicijative (SEI) u slovačkoj Tatranskoj Lomnici, tijekom kojeg jerazmotrena politička situacija u srednjoj Europi i pozitivno ocijenjennapredak država članica SEI-a u procesu europskih integracija,priopćeno je iz MVPEI-ja.
ZAGREB/TATRANSKA LOMNICA, 27. svibnja 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija RH Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u petak u drugom i posljednjem danu rada redovitog godišnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI) u slovačkoj Tatranskoj Lomnici, tijekom kojeg je razmotrena politička situacija u srednjoj Europi i pozitivno ocijenjen napredak država članica SEI-a u procesu europskih integracija, priopćeno je iz MVPEI-ja.

U priopćenju se dodaje kako je u završnom dokumentu istaknuto očekivanje što bržeg početka pristupnih pregovora Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji, a pozdravljen je i interes Hrvatske, Albanije i Makedonije za članstvom u NATO-u.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je važnost regionalne suradnje u procesu proširenja Europske unije, posebice SEI-a kao najstarijeg i najbrojnijeg europskog regionalnog foruma koji svojim mehanizmima podupire, politički i programski, države članice u procesu euroatlantskog integriranja, kaže se u priopćenju.

Ministrica je, nastavlja se u priopćenju, istaknula značenje odnosa između Srednjoeuropske inicijative i Europske unije te odluku kojom se poziva Europska komisija u promatrački status u SEI, uz stvaranje ureda EK zaduženog za suradnju SEI-a i EU-a.

SEI bi se morao usmjeriti na uklanjanje sadašnjih gospodarskih i trgovinskih prepreka između zemalja članica, rekao je na skupu u Tatranskoj Lomnici Eduard Kukan, ministar vanjskih poslova Slovačke, koja trenutačno predsjeda tom organizacijom. Kukan kao domaćin i Grabar-Kitarović bili su jedini ministri vanjskih poslova na skupu u Slovačkoj, dok su sve druge članice predstavljali državni tajnici.

"Liberalizacija trgovine, usklađivanje trgovinske politike, izravna strana ulaganja, provedba strateških projekata u prometu i turizmu te potpora malim i srednjim poduzećima morali bi biti središnji interesi svake zemlje članice", rekao je Kukan.

Republika Hrvatska od 1992. je članica Srednjoeuropske inicijative (SEI), regionalnog foruma koji okuplja 17 država članica i čije su aktivnosti usmjerene na tri prioritetna područja - suradnju između država članica, sudjelovanje država SEI-a u procesu europskog integriranja, te potporu gospodarskoj tranziciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙