FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 25. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEČ - Gornji dom austrijskog Parlamenta, Savezno vijeće, ratificiralo je u srijedu, velikom većinom glasova, Ustav Europske unije. Nakon što ga je 11. svibnja ratificirao donji dom parlamenta, Nacionalno vijeće, očekivalo se da će Europski ustav ratificirati i Savezno vijeće, s obzirom da je riječ o uobičajenom postupku odnosno činu formalne potvrde. Ustav još treba potpisati austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer. Austrija je tako postala osma članica Europske unije koja je ratificirala Ustav poslije Litve, Grčke, Italije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Španjolske.

MOSKVA - Nekoliko većih moskovskih četvrti u srijedu je nakon izbijanja vatre u glavnoj trafostanici ostalo bez električne energije, što je moskovsku burzu prisililo da na nekoliko sati prekine rad, blokiralo gradski i prigradski prijevoz, te zaprijetilo općim prekidom mobilnih veza. Ruski ministar energetike Viktor Kristenko izjavio je kako je do nestanka električne energije došlo nakon požara i eksplozije na nekoliko transformatora trafostanice Šagino te je dodao da nema nikakvih informacija o terorističkom napadu. Pretpostavlja se da je uzrok eksploziji zastarjela oprema trafostanice izgrađene 1963. godine.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je bivšeg predsjednika Predsjedništva i ministra vanjskih poslova nekadašnje jugoslavenske federacije Raifa Dizdarevića, priopćio je u srijedu Ured Predsjednika. Raif Dizdarević, koji se potpuno povukao iz aktivnog političkog života početkom devedesetih prošlog stoljeća, iznio je uvjerenje da su dobri odnosi između Zagreba i Sarajeva od životne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Mesić se suglasio s njegovim stajalištem kako razvoju tih odnosa koji posljednjih mjeseci stagniraju treba dati novi poticaj, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

SARAJEVO - Istraživanje što ga je za potrebe Vijeća ministara Bosne i Hercegovine proveo Ured za međunarodni razvoj Velike Britanije (DfID) pokazalo je da se razina siromaštva u BiH postupno smanjuje, no istodobno je potvrdilo kako 17,8 posto stanovnika te zemlje i dalje potpada pod kategoriju siromašnih. Istraživanje, čiji su rezultati u srijedu predstavljeni novinarima u Sarajevu, odnosi se na 2004. godinu i pokazuje kako se siromašnima može smatrati 21 posto stanovnika Republike Srpske i 15 posto stanovnika Federacije BiH. Kriterij za određivanje granice siromaštva u BiH bila su godišnja primanja po osobi koja ne prelaze svotu od 2223 konvertibilne marke, odnosno 1137 eura.

MADRID - Španjolska je policija uhitila španjolskog inženjera palestinskog podrijetla Marwana Ismaila Dahmana jer je konstruirao i predao palestinskim organizacijama nacrte poboljšane inačice rakete kućne izrade Qassam, izjavila je u srijedu za AFP španjolska policija. Policija je nacrte rakete i preslike faksova pronašla u petak u stanu inženjera aeronautike u ljetovalištu Benidorm (na jugoistoku zemlje), doznaje se od istog izvora. Dahman je odmah uhićen zbog suradnje s naoružanom skupinom. Rakete tipa Qassam često rabe palestinske naoružane skupine Hamas i Islamski džihad u napadima na židovska naselja u Gazi i na jug Izraela.

MOSTAR - Mirovine braniteljima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje dolaze iz Republike Hrvatske, prema sadašnjem stanju, stizat će korisnicima samo do nove, 2006. godine, piše bosanskohercegovačko izdanje Slobodne Dalmacije od srijede. Prema novom zakonu Republike Hrvatske, iz zakonske regulative je ispušten pojam branitelja HVO-a, tako da je jedini način da ta populacija i dalje bude financirana iz Hrvatske sklapanje međunarodnog ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, piše list. Dodaje se kako se još ne zna hoće li doći do sklapanja takvog ugovora između Hrvatske i BiH.

BEČ - Predsjednik Saveznog vijeća austrijskoga parlamenta Georg Pehm kritizirao je u srijedu nedavne izjave dvojice zastupnika toga doma koje su naišle na oštru osudu u austrijskoj javnosti, zatraživši od njih ispriku, što dvojica zastupnika nisu prihvatili. "Te su izjave neprihvatljive i štete ugledu Saveznog vijeća", rekao je Pehm. John Gudenus, bivši član Slobodarske stranke, nedavno je relativizirao postojanje nacističkih plinskih komora, rekavši da bi to trebalo preispitati. Drugi zastupnik, Siegfried Kampl iz Pokreta za budućnost Austrije, kazao je da su dezertere Wermachta ubijali njihovi drugovi, nazvavši ih ubojicama (Kameraden Moerder). Bečki pokrajinski parlament krajem travnja zatražio je posebnom rezolucijom da obojica zastupnika Saveznog vijeća podnesu ostavku, što do danas nisu učinili.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević predvodit će u petak u Bruxellesu hrvatsko izaslanstvo na sastanku sa Sjevernoatlantskim vijećem (NAC), priopćeno je iz MVPEI-a i MORH-a. Riječ je o najvažnijem godišnjem sastanku NATO-a i Republike Hrvatske na kojem će se raspravljati o hrvatskom napretku u približavanju NATO-u tijekom ovogodišnjeg ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u četvrtak i petak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Tatranskoj Lomnici u Slovačkoj, priopćeno je u srijedu iz MVPEI-a. Na Plenarnoj sjednici ministara vanjskih poslova SEI-a razgovarat će se o političkoj situaciji u zemljama Srednjoeuropske inicijative te o jačanju suradnje s Europskom unijom.

LONDON - Dvije žene, 46-godišnja Debbie Gaston i 53-godišnja Elaine Cook bit će prvi homoseksualni par kojemu će biti dopušteno legalno sklapanje braka u Velikoj Britaniji, izvijestio je u srijedu list The Independent. Dvije žene koje zajedno žive već 16 godina bit će prvi homoseksualni par koji će imati koristi od novoga zakona o sklapanju homoseksualnih građanskih brakova, a kojim im se omogućavaju jednaka prava kao i heteroseksualnim parovima kada je riječ o imovini, nasljedstvu itd. Zakon će na snagu stupiti 5. prosinca, a dvije će se žene vjenčati 21. prosinca u Brightonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙