FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peres: Izrael će morati evakuirati i druga naselja nakon povlačenja s Gaze

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Izrael će morati evakuirati novanaselja sa Zapadne obale nakon povlačenja s pojasa Gaze koje jepredviđeno za sredinu kolovoza, izjavio je u petak za izraelski radioShimon Peres, zamjenik izraelskog premijera.
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Izrael će morati evakuirati nova naselja sa Zapadne obale nakon povlačenja s pojasa Gaze koje je predviđeno za sredinu kolovoza, izjavio je u petak za izraelski radio Shimon Peres, zamjenik izraelskog premijera.

"Stvarnost neće dopustiti Izraelu da se odmara na lovorikama nakon povlačenja s pojasa Gaze, morat ćemo evakuirati nova naselja", rekao je Peres dan nakon sastanka između američkog predsjednika Georgea W. Busha i palestinskog čelnika Mahmuda Abasa, kako prenosi AFP.

"Nezamislivo je da sve kolonije ostanu tamo gdje jesu", dodao je Peres.

On je, međutim, kazao da Izrael vjeruje u politiku američkog predsjednika Georgea W. Busha za Bliski istok i u obećanje da će zaustaviti nasilje koje je ostalo nepromijenjeno nakon njegovih razgovora s palestinskim čelnikom Mohamadom Abasom, prenosi Reuters.

"Nema mjesta za sumnju, predsjednik Bush se protivi teroru. Mislim da neće biti kompromisa o tome", rekao je Peres.

Na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući s Abasom u četvrtak, Bush nije ponovio zahtjeve o razoružanju palestinske samouprave i raspuštanju militantnih skupina što je glavni izraelski zahtjev za obnavljanje pregovora o palestinskoj državi.

Izrael mora nastaviti poduzimati mjere prema miru i "ne bi trebao poduzimati aktivnosti koje proturječe obvezama iz smjernica ili prejudiciraju pregovore o konačnom statusu glede Gaze, Zapadne obale i Jeruzalema", rekao je Bush.

Bush je u četvrtak upozorio da shodno tomu Izrael mora ukloniti nelegalna židovska naselja i zaustaviti širenje naselja.

"Pretpostavljam da je Bush imao privatne razgovore s Abasom", rekao je Peres za izraelski radio.

Plan povlačenja s pojasa Gaze predviđa evakuaciju 21 naselja s pojasa Gaze kao i četiri manja naselja sa Zapadne obale.

"Kada Amerikanci žele jače pritisnuti Abu Mazena (drugo Abasovo ime) naglašavaju smjernice, potrebu za obnovom pregovora i spominju naselja", kazao je drugi zamjenik izraelskog premijera Ehud Olmert.

Predsjednik povjerenstva za obranu i vanjske poslove u izraelskom parlamentu Yuval Steintz ocijenio je da su Bushove izjave potpore palestinskom čelniku "udarac na američko-izraelske odnose", javio je dpa.

"To što je on jučer rekao mora nas zabirnuti", kazao je Steintz. Bushove izjave znače da Izrael nije dobio ništa od SAD-a za svoje planirano jednostrano povlačenje s pojasa Gaze, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙