FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sharon postrožio uvjete za oslobađanje Palestinaca

JERUZALEM, 8. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski premijer ArielSharon u nedjelju je zauzeo čvršći stav prema novom palestinskompredsjedniku Mahmudu Abasu i odbacio mogućnost oslobađanja većegabroja Palestinaca sve dok Palestinska samouprava ne poduzme neštoprotiv gerilaca.
JERUZALEM, 8. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski premijer Ariel Sharon u nedjelju je zauzeo čvršći stav prema novom palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu i odbacio mogućnost oslobađanja većega broja Palestinaca sve dok Palestinska samouprava ne poduzme nešto protiv gerilaca.

"Svi traže od mene da ojačam Abu Mazena (Mahmuda Abasa), ali ja im kažem, ne po cijenu izraelskih života", rekao je Sharon na sastanku kabineta, a prenio jedan visoki vladin dužnosnik.

Izrael je 21. veljače iz zatvora pustio 500 Palestinaca. To je učinjeno u skladu s najavom oslobađanja njih 900, kao gesta dobre volje prema umjerenom Abasu koji je sa Sharonom u egipatskom odmaralištu Šarm el-Šeiku 8. veljače proglasio prekid vatre.

No, uoči nedjeljnoga ministarskog sastanka s Palestincima, dok mediji najavljuju skoro puštanje njih još četiri stotine, Sharon je postavio nove uvjete. "Neka bude jasno, neće biti puštanja zatvorenika dok se ne poduzmu mjere protiv terorizma", prenosi Sharonove riječi vladin dužnosnik.

"Palestinci ništa ne čine u vezi s time. Bila bi velika pogreška napraviti i najmanji ustupak na uštrb sigurnosti. Ne smijemo im pružiti priliku da nastavljaju stalnu borbu protiv židovske zajednice", rekao je Sharon.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kaže kako Sharonove riječi pokazuju da je Izrael odustao od primjene mjera izgradnje povjerenja dogovorenih u Šarm el-Šeiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙