FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Trgovinski deficit ugožava stabilnost konvertibilne marke

SARAJEVO,16. svibnja(Hina) - Stabilnost bosanskohercegovačke valutekonvertibilne marke (KM) opasno je ugrožena zbog velikogvanjskotrgovinskog debalansa kojega BiH bilježi iz godine u godinu,upozorio je direktor ureda Svjetske banke (WB) za BiH DirkReinremann.
SARAJEVO,16. svibnja(Hina) - Stabilnost bosanskohercegovačke valute konvertibilne marke (KM) opasno je ugrožena zbog velikog vanjskotrgovinskog debalansa kojega BiH bilježi iz godine u godinu, upozorio je direktor ureda Svjetske banke (WB) za BiH Dirk Reinremann.

U izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Reinermann je ocijenio kako je vanjskotrgovinski debalans BiH "ogroman" dodavši kako je to razlog velike zabrinutosti u Valutnom odboru državne Centralne banke.

"To kreira vrlo opasno stanje za sustav currency board-a", kazao je ovaj dužnosnik Svjetske banke.

Stabilnost konvertibilne marke temeljena je na fiksnom tečaju u odnosu na euro u omjeru 1:1,955.

Država nema mogućnost utjecati na politiku koju vodi Centralna banka odnosno zaduživati se kod nje, čime se željelo spriječiti moguće tiskanje novca bez pokrića u čvrstoj valuti koje bi onda potaknulo bujanje inflacije.

Reinermann navodi kako, laički promatrano, ekonomsko stanje u BiH možda i ne izgleda tako loše jer se bilježi gospodarski rast od šest posto, inflacije nema, proračunski manjak je tek 0,6 posto bruto društvenog proizvoda (GDP), a vanjski dug je razmjerno nizak.

Unutarnji dug kojega BiH ima je, međutim, ogroman i procjena je kako on premašuje iznos od pet milijardi eura, a uz vanjskotrgovinski debalans problem je i to što zemlja čak 54 posto GDP troši na financiranje vlastite administracije, što je rekordno u europskim okvirima.

Prema podacima koje je prošlog tjedna objavila Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) deficit u trgovinskoj razmjeni s inozemstvom tijekom prva četiri mjeseca ove godine iznosio je oko 931 milijun eura.

Iako je ta brojka manje alarmantna u odnosu na stanje tijekom 2004. godine, zabrinutost izaziva činjenica da izvoz iz BiH pokriva tek oko 37 posto uvoza roba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙