FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Hrvatski sabor ne prihvaća revizije povijesti

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks istaknuo je, na svečanoj sjednici u srijedu, kojom jeSabor obilježio svoj Dan, 30. svibnja, kako Hrvatski sabor ne prihvaćaone pokušaje revizije povijesti i izjednačavanja dijelova (...)Domovinskog rata sa zločinačkim pothvatom, u kojemu je sudjelovaocijeli tadašnji državni vrh.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je, na svečanoj sjednici u srijedu, kojom je Sabor obilježio svoj Dan, 30. svibnja, kako Hrvatski sabor ne prihvaća one pokušaje revizije povijesti i izjednačavanja dijelova (...) Domovinskog rata sa zločinačkim pothvatom, u kojemu je sudjelovao cijeli tadašnji državni vrh.

Svjedoci smo, upozorio je Šeks, određenih pokušaja, osobito u nekim haaškim optužnicama i njihovim navodnim pojašnjavanjima, da se najblistaviju obrambenu i legitimnu operaciju Domovinskog rata, "Oluju" , kvalificira kao zločinački pothvat.

Predsjednik Hrvatskog sabora naglasi je kako pokušaj Tužiteljstva Haaškog suda da "Oluju" proglasi zločinačkim pothvatom, a tadašnji državni, vojni, policijski i politički vrh Hrvatske proglasi sudionicima zločinačkog pothvata - treba osporavati svim raspoloživim pravnim sredstvima.

Šeks je opetovao da ne postoji kolektivna odgovornost, već nužnost privođenja pravdi svih, bez iznimke, na temelju individualne, osobne odgovornosti optuženih.

Potvrdio je i predanost Hrvatske da surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom (MKS), u skladu s obvezama koje je preuzela kao članica UN-a i na temelju Ustavnog zakona o suradnju s MKS.

Podsjećajući na 15. obljetnicu konstituiranja modernoga višestranačkog hrvatskog parlamenta, predsjednik Hrvatskog sabora Šeks rekao je da će 30. svibnja 1990. zauvijek ostati upisan u zlatnu knjigu hrvatske povijesti.

Također je istaknuo kako je toga 30. svibnja 1990. počelo rađanje moderne demokracije, ali poglavito ostvarenje hrvatske suverenosti i državnosti, a Hrvatski sabor od tada postaje mjestom donošenja niza ključnih i presudnih odluka, kojima se određivala budućnost.

Šeks je podsjetio i da su prvih deset godina nove Hrvatske obilježili Domovinski rat i njegove posljedice, zaključivši kako današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo Domovinskog rata u kojemu su u obrani domovine složno sudjelovali Hrvati iz domovinske i iseljene Hrvatske.

Naglasio je i da Hrvatska svoju budućnost vidi na ravnopravnoj i partnerskoj osnovi u zajednici razvijenih zemalja ujedinjene Europe, uz očuvanje svoga nacionalnog identiteta.

S tim u vezi ocijenio je kako je nedavna odgoda početka pregovora s EU kod velike većine građana doživljena kao nepravda i to, dodao je, s pravom, budući da Hrvatska čini sve što je u njenoj moći da bi dokazala političku i demokratsku zrelost, te predanost punoj suradnji s Haaškim sudom.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šeks poželio je također da se Hrvatska nastavi izgrađivati kao potpuno stabilna pravna država, te da Vlada nastavi s reformama.

Svečanoj saborskoj sjednici nazočili su saborski zastupnici, predsjednik države Stjepan Mesić, članovi Vlade, predstavnici sudbene vlasti, vjerskih zajednica, te hrvatskoga kulturnoga i javnog života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙