FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković s proizvođačima mlijeka

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Proizvođači moraju poraditi napovećanju kvalitete mlijeka kako bi što više mlijeka bilo extra klase,u čemu će im pomoći Ministarstvo poljoprivrede u suradnji saSavjetodavnom službom i Hrvatskom stočarskim centrom, kazao je danasministar Petar Čobanković nakon sastanka s predstavnicima udrugaproizvođača mlijeka.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Proizvođači moraju poraditi na povećanju kvalitete mlijeka kako bi što više mlijeka bilo extra klase, u čemu će im pomoći Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Savjetodavnom službom i Hrvatskom stočarskim centrom, kazao je danas ministar Petar Čobanković nakon sastanka s predstavnicima udruga proizvođača mlijeka.

Potreba povećanja kvalitete posebice se odnosi na proizvođače koji imaju loše pokazatelje vezane za kvalitetu svoga mlijeka, odnosno imaju mlijeko treće klase za koju prerađivačka industrija nije zainteresirana.

Nakon analiziranja stanja sa mliječnom industrijom, dodao je Čobanković, ići će se u rješavanje trenutnog viška mlijeka koje se ne otkupljuje, odnosno, ukoliko bude potrebe dio će se preraditi u mlijeko u prahu za Robne zalihe te se koristi ako dođe do manjka mlijeka.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Stjepan Bistrović kazao je kako članovi te udruge drže da kvaliteta domaćeg mlijeka nije upitna te kako se zbog 380 proizvođača, čije mlijeko ne zadovoljava standarde, ne može generalizirati pitanje kvalitete.

Kao glavne probleme navodi neisplate mljekara za isporučeno mlijeko, neisplatu premija na vrijeme te uvoz lošeg mlijeka iz BiH.

Predsjednik Udruge uzgajivača holstein goveda i Udruge uzgajivača goveda Vukovarsko-srijemske županije Branko Garvanović tvrdi kako oni proizvođači koji imaju kvalitetno mlijeko mogu zaraditi i od njih svaki prerađivač želi kupiti mlijeko, o čemu govori pokazatelj o povećanju broja proizvođača koji imaju extra klasu mlijeka, na 34 posto.

Čobanković je pak kazao kako su potpore za veljaču isplaćene te kako se u isplati kasni nekih 20-ak dana, no da će u lipnju biti isplaćene potpore za ožujak i travanj te da će se onda s isplatom potpora doći u normalu.

Također je podsjetio kako se potpore za mlijeko isplaćuju u maksimalnom iznosu te da su najviše u Europi.

Upitan za komentar slučaja otkazivanja otkupa mlijeka osiječka mljekare Meggle od 338 proizvođača sa područja Nijemaca i okolice zbog loše kvalitete mlijeka, Čobanković je kazao kako će se obaviti razgovor s proizvođačima koji imaju problema s kvalitetom te im se pomoći kako bi u nekom prihvatljivom roku poboljšali kvalitetu.

Mljekara im je, naime, dala rok od oko osam dana da poprave svoju situaciju, no Ministarstvo će pokušati taj rok produžiti.

Čobanković je podsjetio i kako je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno povećanje proizvodnje i otkupa mlijeka za deset posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz mlijeka također je smanjen i to za nekih 65 posto, odnosno, do 12. svibnja ove godine uvezeno je 4.057 tona mlijeka, prema 12.547 tona u prva četiri lanjska mjeseca. Uvoz ostalih mliječnih proizvoda u prva je četiri ovogodišnja mjeseca smanjen 30 posto prema istom lanjskom razdoblju.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙