FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Hrvatski umirovljenik": mirovine ne rastu već padaju

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Društva "Hrvatskiumirovljenik" Ivan Maričić ustvrdio je danas da mirovine u Hrvatskojstalno padaju i zaostaju za plaćama, pa nema opravdanja za nedavneizjave premijera Ive Sanadera da treba zaustaviti rast mirovina.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Društva "Hrvatski umirovljenik" Ivan Maričić ustvrdio je danas da mirovine u Hrvatskoj stalno padaju i zaostaju za plaćama, pa nema opravdanja za nedavne izjave premijera Ive Sanadera da treba zaustaviti rast mirovina.

"Rast prosječne bruto plaće, za što su vezane mirovine, znatno je manji od rasta neto plaće. U prva tri mjeseca ove godine bruto plaća je rasla 0,6 posto, a neto plaća 1,3 posto, iz čega proizlazi da mirovine padaju u odnosu na rast neto plaća", istaknuo je Maričić na današnjoj redovitoj izbornoj skupštini Društva.

Također je upitao kako kod nas izgleda realni rast plaća budući da troškovi života rastu brže od bruto plaće.

Osim toga, prosječna je mirovina svaki mjesec sve manja u odnosu na plaću jer umirovljenici sa "starim" mirovinama (do 1998.) umiru, a oni kasnije umirovljeni imaju znatno niže mirovine.

"Hrvatski umirovljenik" drži neprihvatljivim prijedlog za vraćanje na stari model usklađivanja mirovina jer je on godinama rušio vrijednost mirovina.

Sadašnji model usklađivanja mirovna s rastom bruto plaće umirovljenici smatraju velikim uspjehom u ostvarenju svojih prava pa ga se ne žele odreći i vratiti se na formulu izračuna prema troškovima života i rastu plaća.

Na skupštini je za novog predsjednika Društva izabran Davorin Rajković, a Ivan Maričić za dopredsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙