FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fatos Nano za što hitnije pregovore o neovisnom Kosovu - tisak

RIM, 25. svibnja 2005. (Hina) - Albanski premijer Fatos Nano založiose, u razgovoru za talijanski list Corriere della Sera od srijede, zašto hitnije pregovore o neovisnosti Kosova te je odbacio mogućnoststvaranja velike Albanije.
RIM, 25. svibnja 2005. (Hina) - Albanski premijer Fatos Nano založio se, u razgovoru za talijanski list Corriere della Sera od srijede, za što hitnije pregovore o neovisnosti Kosova te je odbacio mogućnost stvaranja velike Albanije.

"Potrebno je odmah započeti pregovore za dolazak do neovisnosti Kosova, pod uvjetom pune integracije i sigurnosti za Srbe na Kosovu. Samo tako će svi biti osigurani", rekao je Nano. "Albanska većina na Kosovu je mlada i umorna od nezaposlenosti koja dostiže 60 posto i mogla bi eksplodirati ako joj ne bismo pružili pomoć. S pregovorima u tijeku sve bi se izmijenilo", istaknuo je albanski premijer i potvrdio da razgovara i s čelnicima u Beogradu, premda je zbog toga i kritiziran.

Nano kaže kako te kritike nisu bitne, jer je "to put kojim treba ići" te da će to na koncu shvatiti i Srbi.

Albanija podupire shemu dolaska do neovisnosti Kosova koju je načinio bivši talijanski premijer Giuliano Amato za račun Europske unije, rekao je albanski premijer.

"Rad pod vodstvom Giuliana Amata naznačuje kako za Balkan ne postoji alternativa europskoj i atlanskoj integraciji, a u to se moraju uvjeriti i preživjeli nostagičari u Beogradu. Tu ne mislim na Tadića, Draškovića i Koštunicu koji je postao umjereniji, već govorim o onima koji žale za Miloševićem. Jedini izlaz je i za njih multietnička demokracija", istaknuo je Nano dodajući da je "u toj perspektivi oportuno da, poslije predviđene studije o izvedivosti, odmah započnu pregovori koji bi doveli do neovisnosti Kosova". Na pitanje da li bi neovisno Kosovo moglo značiti i stvaranje velike Albanije, albanski premijer takvu je pretpostavku odbacio.

"Riječ je o nepostojećoj perspektivi, koja bi značila našu propast i propast ostalih albanskih zajednica na Balkanu. Uostalom ne postoji ni jedna politička snaga koja se izjašnjava za tako što", rekao je Nano u razgovoru za Corriere della Sera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙