FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bukurešt: Regionalni čelnici istaknuli zasluge Ivana Pavla II.

BUKUREŠT, 11. svibnja 2005. (Hina) - Osmi summit Procesa suradnje ujugoistočnoj Europi (SEECP) završio je u srijedu u Bukureštuusvajanjem deklaracije u kojoj regionalni čelnici ističu zaslugepreminulog pape Ivana Pavla II. u promicanju mira i demokracije usvijetu.
BUKUREŠT, 11. svibnja 2005. (Hina) - Osmi summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) završio je u srijedu u Bukureštu usvajanjem deklaracije u kojoj regionalni čelnici ističu zasluge preminulog pape Ivana Pavla II. u promicanju mira i demokracije u svijetu.

"Žalimo zbog smrti Ivana Pavla II. koji će biti zapamćen po izvrsnom vođenju Katoličke crkve i jačanju mira slobode demokracije i poštivanja ljudskih prava", stoji u prvoj točki bukureštanske deklaracije koju su potpisali šefovi država i vlada devet zemalja JI Europe među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Na redovitom sastanku na vrhu SEECP-a sudjelovali su čelnici Rumunjske, Bugarske, Grčke, Turske, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, BiH i Albanije.

Pozdravljajući ulazak Hrvatske u punopravno članstvo te regionalne organizacije, sudionici summita odlučili su da će hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović predsjedati SEECP-om od svibnja 2006. do svibnja 2007. godine.

Deklaracija najvećim dijelom govori o potrebi jačanja regionalne suradnje kao dobre osnove za pristupanje zemalja članica EU.

Posebno se ističe suradnja na području gospodarstva, regionalne infrastrukture, zaštite okoliša, borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija.

Čelnici JI Europe osvrnuli su se i na rat u Iraku osudivši otmice i terorističke napade u kojima stradavaju nevini civili.

Što se tiče Kosova, pozvali su na konstruktivni dijalog Beograda i Prištine i ocijenili da je multietničko Kosovo važno za stabilnost cijele regije.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na 8. summitu SEEPC-a pozvao je svoje kolege da zajedno budu vizionari balkanskog rješenja i da jednom za svagda postave okvire budućeg razvoja regije.

"Moramo se prestati natjecati licitirajući koji je narod brojniji, a time i utjecajniji. Umjesto toga predlažem da se natječemo u tome tko će biti bolji i djelotvorniji u razvijanju suradnje", rekao je Mesić

"Smatram da jedino takva regionalna vizija može biti i naš najbolji odgovor na organizirani kriminal, ilegalne migracije i terorizam", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić ističe da se svi trebaju boriti protiv predrasuda, koje su u dijelovima javnosti još itekako prisutne, a prema kojima su regionalni interesi u suprotnosti s našim nacionalnim interesima.

"Istina je upravo suprotno: regionalni interesi ni na koji način ne potiru nacionalne", istaknuo je predsjednik Mesić. Pozvao je okupljene regionalne čelnike da zajednički interesi i međusobna otvorenost nadvladaju iracionalni i neutemeljeni strah od europskog proširenja.

Predsjednik Mesić se na marginama summita odvojeno sastao s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom s kojim je razgovarao o pojačanim naporima Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za početak pregovora o pristupanju EU.

Hrvatski predsjednik imao je i bilateralne susrete s rumunjskim kolegom Traianom Basescuom. Predsjednikom Bugarske Georgijem Parvanovim i Makedonije Brankom Crvenkovskim, te s predsjedavajućim predsjedništva BH Borislavom Paravcem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙