FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 25. godišnjica smrti Josipa Broza

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Dvadeset i peta godišnjica smrtipredsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita obilježena je u srijedu narazličite načine u svim zemljama nastalim raspadom države kojom jevladao 35 godina.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Dvadeset i peta godišnjica smrti predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita obilježena je u srijedu na različite načine u svim zemljama nastalim raspadom države kojom je vladao 35 godina.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred Augustinčićeva spomenika Brozu, obljetnica Titove smrti obilježena je u njegovom rodnom Kumrovcu u Hrvatskom zagorju.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Krešimir Piškulić osvrnuo se pred obnovljenim spomenikom, oštećenim potkraj prosinca prošle godine u podmetnutoj eksploziji, na izjave objavljene ovih dana u domaćim medijima da su se u hrvatskoj vodila dva domovinska rata. "Nisu se vodila dva domovinska rata, nego dva antifašistička. Prvi je bio narodnooslobodilački, a drugi domovinski", kazao je Piškulić.

Mnogobrojni posjetitelji od srijede ujutro pristizali su u Kuću cvijeća u Beogradu, mjesto gdje je pokopan nekadašnji doživotni predsjednik. Najbrojniji među njima su bili posjetitelji iz Hrvatske, Makedonije i BiH. Najveće zanimanje izazvala su dva Makedonca koja su od Skoplja do Beograda pješačili 14 dana kako bi "izrazili poštovanje Titu".

Prema nekim procjenama, ove bi godine memorijalni kompleks na Dedinju moglo posjetiti 60 tisuća ljudi. Prošle godine Kuću cvijeća posjetilo je 32 tisuće ljudi.

U Sarajevu su predstavnici SUBNOR-a BiH upriličili polaganje vijenaca i cvijeća, a pred Titovom bistom, replikom Augustinčićeva kipa u središtu grada, okupilo se nekoliko stotina, uglavnom starijih osoba.

Iako u Sloveniji nije posebno obilježena obljetnica Titove smrti u toj državi i danas postoji svojevrsni underground "Titov kult".

Tito je nakon dugotrajne agonije umro 4. svibnja 1980. u bolnici u Ljubljani. Taj se datum posebno ne obilježava, osim u tisku, no mnogi Slovenci svake godine, a tako će biti i ove, "hodočaste" u Kumrovec.

Nedavno obnovljene "povijesne polemike" oko značenja bivše Jugoslavije i Tita na razvoj Slovenije pokazale su kako je to još uvijek jako "simbolično mjesto" sukoba ljevice i desnice. Sadašnja vlada desnog centra Tita predstavlja kao simbol komunizma i nedemokracije, dok ljevica s "jugonostalgičnim" reminiscencijama govori da bez Tita Slovenija ne bi imala trećinu sadašnjeg teritorija ni izlaz na more.

I u Makedoniji su Titovi poklonici u više gradova organizirali polaganje vijenaca i paljenje svijeća, uz prigodne riječi i program.

Pokraj nekadašnjih socijalističkih, u Makedoniji su zadnjih godina podignuta i nova spomen obilježja posvećena Titu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙