FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barnier: Nasilje nad ženama predstavlja veliki svjetski izazov

PARIZ, 28. travnja 2005. (Hina/AFP) - Brojnost i težina nasilja nadženama predstavlja "jako velik izazov" za sva društva početkom XXI.stoljeća, uključujući i Europu, rekao je u četvrtak francuski ministarvanjskih poslova Michel Barnier.
PARIZ, 28. travnja 2005. (Hina/AFP) - Brojnost i težina nasilja nad ženama predstavlja "jako velik izazov" za sva društva početkom XXI. stoljeća, uključujući i Europu, rekao je u četvrtak francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier.

Govoreći na otvaranju međunarodnog kolokvija u Parizu posvećenom tom pitanju, u nazočnosti predstavnika UN-a, OESS-a i EU-a, Barnier je poručio da "nasilje nad ženama ne poznaje granice".

"Danas kao i jučer nasilje nad ženama je nažalost opća pojava", rekao je ministar.

Ono pogađa sva društva bez obzira jesu li vođena po najvišim demokratskim normama. Zbiva se na radnim mjestima, u obitelji pa čak i školama. Događa se u mirnim vremenima kao i u ratu. Žene su prve žrtve oružanih sukoba", naglasio je Barnier.

Opća skupština Ujedinjenih naroda tražila je od glavnog tajnika Kofija Annana izradu globalne studije o nasilju nad ženama u povodu obilježavanja 10. godišnjice svjetskog summita o ženama održanog u Pekingu.

Barnier je podsjetio da je Konvenciju Ujedinjenih naroda o eliminaciji diskriminacije žena ratificiralo više od 90 posto zemalja članica UN-a.

Rachel Mayanja, Annanova savjetnica za jednakost spolova je rekla da je prema istraživanjima u raznim zemljama između 10 i 69 posto žena barem jednom napadnuto i naglasila je da je nasilje poprimilo dodatnu dimenziju uz opasnosti povezane sa širenjem AIDS-a.

Kolokvij o "nasilju nad ženama u XXI. stoljeću" završiti će u petak nakon tri okrugla stola o nasilju u obitelji, gospodarskom nasilju, seksualnom iskorištavanju i nasilju u oružanim sukobima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙