FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slučaj američke košarkašice pokrenuo raspravu o nasilju nad ženama

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Londonski The Guardian od petka pišeo slučaju optužbe za silovanje američke košarkašice u Gospiću tenavodi da je taj slučaj pokrenuo nacionalnu raspravu u Hrvatskoj onasilju nad ženama.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Londonski The Guardian od petka piše o slučaju optužbe za silovanje američke košarkašice u Gospiću te navodi da je taj slučaj pokrenuo nacionalnu raspravu u Hrvatskoj o nasilju nad ženama.

Slučaj američke sportašice pokrenuo je nacionalnu raspravu u Hrvatskoj o nasilju nad ženama i izazvao oštre kritike umanjivanja značaja seksualnog nasilja od strane sudova, piše list i navodi kako u Hrvatskoj raste pritisak za strože kažnjavanje silovanja i okončanje sudske prakse da se krivnja prebacuje na žrtve seksualnog nasilja.

U slučaju koji je izazvao reakcije u hrvatskoj javnosti, kao i veleposlanika SAD-a Ralpha Franka, 28-godišnju američku košarkašicu silovao je, kako je izjavila policiji, utjecajan mjesni poslovni čovjek, piše list i navodi da su potom postupci lokalnih vlasti pozornost preusmjerili na način na koji se nasilje nad ženama na Balkanu zataškava.

Mjesna je policija otkrila ime košarkašice ali ne i ime čovjeka optuženog za silovanja kojeg je sud brzo oslobodio optužbe dok su slike žene objavljene u medijima a policija njeno svjedočanstvo detaljno prenijela što je izazvalo reakciju američkog veleposlanika u Hrvatskoj koji je prosvjedovao kod hrvatskih vlasti ocjenjujući postupak policije i suda neprihvatljivim.

Kao rezultat američkog pritiska slučaj je ponovno otvoren a čovjek, koji poriče optužbe, ponovno je uhićen, piše list i prenosi kako se većina stručnjaka u Hrvatskoj slaže oko toga da bi se slučaj prikrio da je žrtva bila domaća žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙