FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New York: Sharona prekidali američki Židovi koji se protive povlačenju iz Gaze

NEW YORK, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Uzvicima "Židovi, ne šaljiteŽidove u progonstvo" prekidan je u nedjelju u New Yorku govorizraelskog premijera Ariela Sharona čelnicima američkih Židova, ukojemu je promicao svoj plan povlačenja iz Gaze kao bitan uvjetizraelske sigurnosti.
NEW YORK, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Uzvicima "Židovi, ne šaljite Židove u progonstvo" prekidan je u nedjelju u New Yorku govor izraelskog premijera Ariela Sharona čelnicima američkih Židova, u kojemu je promicao svoj plan povlačenja iz Gaze kao bitan uvjet izraelske sigurnosti.

Skup, koji je trebao biti znak potpore Sharonu koji je kod kuće izložen napadima onih koji se protive odlasku židovskih doseljenika iz Gaze i dijela Zapadne obale u kolovozu, pokazao je židovsku podijeljenost po tom pitanju i u inozemstvu.

"Plan će učvrstiti našu sigurnost i pružiti prigodu za početak političkog procesa s Palestincima", rekao je Sharon okupljenom mnoštvu. "Time će se zajamčiti židovska većina u državi Izrael".

Sharon je stigao u New York u nedjelju ujutro kako bi nazočio skupu "Pružimo potporu Izraelu" koji su organizirale glavne židovske skupine.

Većina Izraelaca podupire povlačenje, dok doseljenici i njihovi pristaše gledaju na njega kao na nagradu palestinskim militantnim skupinama koje su u samoubilačkim bombaškim napadima od 2000. godine ubile stotine Izraelaca. Dio Palestinaca pak strahuju da je povlačenje iz Gaze varka kako bi Izraelci u budućim mirovnim pregovorima zadržali što više naselja na Zapadnoj obali.

Tijekom posjeta Sjedinjenim Državama, Sharon će se sastati i s američkim predsjednikom George W. Bushom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙