FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud odbacio žalbu vukovarske koalicije HSS-HNS

VUKOVAR,13. svibnja 2005.(Hina) - Ustavni je sud danas odbacio kaoneosnovanu žalbu vukovarske Gradske organizacije HSS-a i vukovarskePodružnice HNS-a na rješenje Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP)Vukovarsko-srijemske županije kojim je kao nepravodoban odbačen njihovprigovor na zbirnu izbornu listu za grad Vukovar.
VUKOVAR,13. svibnja 2005.(Hina) - Ustavni je sud danas odbacio kao neosnovanu žalbu vukovarske Gradske organizacije HSS-a i vukovarske Podružnice HNS-a na rješenje Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) Vukovarsko-srijemske županije kojim je kao nepravodoban odbačen njihov prigovor na zbirnu izbornu listu za grad Vukovar.

Vukovarski HSS i HNS, koji koaliraju na izborima za Gradsko vijeće, naveli su u žalbi Ustavnom sudu kako je ŽIP 12. svibnja donio dva oprječna rješenja u povodu dvaju prigovora različitih podnositelja, koji su se odnosili na isti problem. ŽIP je prihvatio prigovor HSP-a na zbirnu listu za grad Vukovar, a kao nepravodoban je odbacio HSS-HNS-ov prigovor.

U prigovoru Povjerenstvu i HSP i HSS-HNS izrazili su nezadovoljstvo "što je od 23. travnja, kad je zbirna lista za grad Vukovar objavljena u 'Glasu Slavonije', u čak tri navrata mijenjan redoslijed izbornih lista u gradu Vukovaru".

U obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi se međutim kako "nikada nisu bili objavljeni nikakvi ispravci niti izmjene zbirne liste od 23. travnja".

Također se ocjenjuje kako "rješenje ŽIP-a na prigovor HSP-a ima smo deklarativno značenje". "Njime se samo utvrđuje postojeća pravna činjenica da će na izborima 15. svibnja 2005. glasački listići biti sastavljeni u skladu sa zbirnom listom od 23. travnja 2005.", navodi se u obrazloženju. Dodaje se kako zbirna lista za grad Vukovar, objavljena 23. travnja u "Glasu Slavonije", nije bila u skladu s izbornim zakonom jer su umjesto po abecednom redu puna imena političke stranke, odnosno koalicije koja je listu predložila, na zbirnoj listi objavljenoj u "Glasu Slavonije" kandidacijske liste bile poredane po abecedi a koalicije prema slovu "k".

Ustavni je sud međutim ocijenio kako "navedeni propusti nadležnog izbornog povjerenstva nisu takve naravi da bi žaliteljima zbog njih bila povrijeđena izborna prava niti bi na bilo koji način mogli bitno utjecati na izborne rezultate".

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru predstavnici triju vukovarskih gradskih nezavisnih lista i koalicije HSS-HNS zatražili su raspuštanje Gradskog izbornog povjerenstva i raspisivanje novih lokalnih izbora za Vukovar. Istaknuli su da je "promjenom redoslijeda zbirne izborne liste nanesena šteta strankama, koalicijama i nezavisnim listama kojih se redoslijed mijenjao tri puta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙