FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

George Rudman za potpisivanje sporazuma o neizručivanju Amerikanca

WASHINGTON, 4. svibnja 2005. (Hina) - Potpisivanje sporazuma saSjedinjenim Državama o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenomsudu (ICC) osiguralo bi Hrvatskoj snažniju američku potporu za ulazaku NATO, rekao je u utorak predsjednik Hrvatsko-američke udruge (CAA)George Rudman.
WASHINGTON, 4. svibnja 2005. (Hina) - Potpisivanje sporazuma sa Sjedinjenim Državama o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) osiguralo bi Hrvatskoj snažniju američku potporu za ulazak u NATO, rekao je u utorak predsjednik Hrvatsko-američke udruge (CAA) George Rudman.

Među zastupnicima američkog Kongresa i predstavnicima američke vlade, CAA na svojim redovitim godišnjim Hrvatskim danima na Capitol Hillu u Washingtonu, lobira za interese Hrvatske, odnosno za ono što članovi te udruge vide kao hrvatski interes.

Izvršni odbor CAA u utorak je na zatvorenom sastanku razgovarao s dužnosnicima američkog State Departmenta o uključivanju Hrvatske u NATO.

Rudman je izjavio da iz razgovora proistječe zaključak kako Sjedinjene Države žele da Hrvatska potpiše spomenuti sporazum čime bi osigurala američku financijsku pomoć za preustroj svojih oružanih snaga i dobila potporu američkog Kongresa za ulazak u NATO.

Rudman je također rekao da potporu ne uvjetuje izvršna vlast, nego Kongres, i to predsjednik Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa Henry Hyde, jedan od glavnih pobornika proširenja NATO-a.

Rudman je rekao da su članovi CAA-a na susretu s predstavnikom Vijeća Bijele kuće za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak čuli da trenutačno u američkom Kongresu ne postoji politička volja za proširenje NATO-a.

Hrvatska nije potpisala sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu slijedeći stajališta Europske unije o tome sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙