FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: blagi pad cijena teladi i junadi

ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Prema posljednjim podacima Tržišnoginformacijskog sustava u poljoprivredi na domaćem tržištu stoke, mesai mesnih prerađevina bilježi se blagi pad cijena teladi i junadi, doksu cijene živih svinja već duže vrijeme nepromijenjene.
ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Prema posljednjim podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi na domaćem tržištu stoke, mesa i mesnih prerađevina bilježi se blagi pad cijena teladi i junadi, dok su cijene živih svinja već duže vrijeme nepromijenjene.

No, iako je posljednjih tjedana primjetan pad cijena teladi, one su i dalje među najvišima u posljednjih devet godina.

Tako je prosječna cijena teladi simentalske pasmine na stočnim sajmovima i u otkupu u tjednu do 8. svibnja iznosila 23,54 kuna za kilogram žive vage. Na području sjeverozapadne i središnje Hrvatske te Slavonije i Baranje cijena žive teladi iznosila je 20 do 25 kn/kg, dok je cijena na Jadranu bila i do 28 kn/kg.

U narednom razdoblju u TISUP-u ne očekuju značajnije promjene, odnosno ponuda će, kako kažu, i dalje biti nedostatna, a cijene se neće značajnije mijenjati.

Što se tržišta junadi tiče, u zadnjih je mjesec dana primjetan blagi pad cijena i to zbog veće ponude, no, kako napominju u TISUP-u, cijene su i dalje među najvišima u posljednjih devet godina.

Prema razdoblju od prije godine dana cijene bikova simentalske pasmine trenutačno su više za 30 posto, odnosno, bikovi su se na tržištu u svibnju prodavali po cijeni od 14 do 16 kn/kg žive vage.

U TISUP-u u naredna tri do četiri mjeseca očekuju dobru ponudu junadi, posebice u vrijeme turističke sezone, a što se cijena tiče one ne bi trebale biti niže od 13 kn/kg žive vage.

Tržište svinja, prema podacima iz TISUP-a, je stabilno, odnosno, ponuda i potražnja su osrednje.

Što se cijena odojaka tiče, tijekom svibnja zabilježen je pad potražnje i cijena odojaka, a takva situacija, prema procjenama iz TISUP-a, nastavit će se tijekom čitavog mjeseca.

Naime, prosječna cijena odojaka u tjednu do 15. svibnja iznosila je 20,44 kn/kg žive vage, što je u odnosu na ožujak pad od 20 posto, a u odnosu na godinu ranije pad od 59 posto.

Podaci o maloprodajnim cijenama u hrvatskim mesnicama pokazuju da primjerice prosječna cijena junećeg buta bez kostiju iznosi 55,40 kn/kg, svinjskog buta bez kostiju 43,06 kn/kg, junećeg ramsteka 49,47 kn/kg, a janjetine 61,45 kn/kg.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙