FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi gura reforme za podizanje konkurentnosti

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Talijanska vlada premijera SilvijaBerlusconija najavila je gospodarske mjere u cilju podizanjakonkurentnosti tamošnje industrije koja je u opadanju posljednjihgodina, objavio je Financial Times.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Talijanska vlada premijera Silvija Berlusconija najavila je gospodarske mjere u cilju podizanja konkurentnosti tamošnje industrije koja je u opadanju posljednjih godina, objavio je Financial Times.

Koalicija desnog centra premijera Silvija Berlusconija pozvala je i pobijedila na glasovanju o njezinom povjerenju u gornjem domu parlamenta, što je zajamčilo da će spomenute mjere biti odmah upućene u donji dom na konačno odobrenje.

Mjere uključuju niz inicijativa kako bi se potaknula spajanja među malim i srednjim poduzećima, koje čine kralježnicu privatnog talijanskog poduzetništva a nerijetko nemaju dostatnih sredstava za ulaganje u istraživanje i razvoj.

Njihov je cilj također reformirati stečajne procedure, ubrzati sudske procese za kompanije i modernizirati socijalne zakone, no izostavljaju prijedlog o liberalizaciji regulacije talijanskih profesionalnih usluga, potez koji neki ekonomisti smatraju krucijalnim.

Tamošnje udruženje poslodavaca Confindustria pozdravilo je predložene mjere. No izrazilo je također i zabrinutost oko koristi novog ministarstva za promicanje gospodarstva u južnoj Italiji, koje je utemeljeno kao dio rekonstrukcije vlade prošlog mjeseca nakon privremene ostavke Berlusconija.

Talijanska konkurentnost opada u posljednjih nekoliko godina, a za takav proces Berlusconi krivi visok tečaj eura i monetarnu politiku Europske središnje banke (ECB).

No, ekonomisti kažu da je talijanska izvozna industrija izgubila na konkurentnosti u odnosu ne samo na SAD i azijske rivale, trend koji se djelomice pripisuje jačanju eura, već i u odnosu na svoje partnere u eurozoni. Svjetski gospodarski forum smatra talijansko gospodarstvo najmanje konkurentnim u eurozoni a 47. u svijetu po konkurentnosti

Berlusconi, koji je zadobio povjerenje svojoj vladi sa 165 glasova za prema 112 protiv, nada se da će se gospodarski uvjeti dovoljno poboljšati da pruže priliku njegovoj vladi desnog centra da pobijedi i na idućim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙