FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O posjetu Laure Bush Palestinci i Izraelci ne misle isto

JERUZALEM, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Posjet Laure Bush, suprugeameričkog predsjednika Georgea W. Busha, starom dijelu Jeruzalema unedjelju poslijepodne izazvao je ravnodušnost, sumnju i kritiku kodPalestinaca, a nadu kod Izraelaca.
JERUZALEM, 22. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Posjet Laure Bush, supruge američkog predsjednika Georgea W. Busha, starom dijelu Jeruzalema u nedjelju poslijepodne izazvao je ravnodušnost, sumnju i kritiku kod Palestinaca, a nadu kod Izraelaca.

Dolazak američke prve dame nije na arapskom bazaru u jeruzalemskom starom gradu naišao ni na kakve komentare, a rijetki koji o posjetu žele govoriti u najmanju su ruku sumnjičavi, pa i kritični.

Hassanim (43), trgovac kaže da "ne želi ni čuti za obitelj Bush, jer je to banda zločinaca".

Laura Bush se u pratnji Gille Katzav, supruge izraelskog predsjednika Moshe Katzava, petnaestak minuta u šutnji zadržala pred Zapadnim zidom (Zidom plača), jedinim ostatkom Herodova židovskog hrama kojeg su razorili Rimljani 70. poslije Krista, koji je najsvetije mjesto judaizma.

Dok se Laura Bush približavala zidu da, prema tradiciji, među kamenje položi papir s ispisanom željom, petnaestak djevojaka došlo je do zida noseći fotografiju Jonathana Pollarda, američkog Židova koji je 1987. u Americi osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja u korist Izraela i tražeći njegovo oslobađanje.

Odatle je supruga američkog predsjednika otišla na Plato džamija, treće sveto mjesto islama, kamo su pristup imala samo nekolicina novinara. Šačicu prosvjednika koji su uzvikivali "Smrt Americi!" policija je zadržavala po strani.

Laura Bush se zatim uputila u Jerihon na Zapadnoj obali, gdje će se susresti s Palestinkama - ministricom bez portfelja Hindom Houry i neovisnom zastupnicom Hanane Achraoui.

Američka prva dama doputovala je u jednodnevni posjet Izraelu iz Jordana, u sklopu obilaska toga područja, odakle će otići u Egipat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙