FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 23. svibnja

ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 23. svibnja.
ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 23. svibnja.

ZAGREB - Na sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore (HGK) razmatrat će se stanje u hrvatskom gospodarstvu na početku 2005. godine. Teme su još Izvješće o radu HGK za 2004. godinu, te Kodeks etike u poslovanju, Kodeks poslovne osiguravateljske i reosiguravateljske etike te Kodeks o poslovanju društava za upravljanje investicijskim fondovima. Kako je prethodno najavljeno, na Skupštini će se raspravljati i o poziciji predsjednika HGK Nadana Vidoševića, nakon što je preuzeo dužnost predsjednika Uprave Kraša (11,00, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju održat će se javno otvaranje ponuda za kupnju 100-postotnog vlasničkog udjela u erdutskoj tvrtki za uzgoj grožđa te proizvodnju i prodaju vina IPK Erdutski vinogradi. Natječaj za tu tvrtku HFP je objavio krajem travnja ove godine. Početna cijena za oglašeni udjel u Erdutskim vinogradima je 7,5 milijuna kuna. Ukupna aktiva Erdutskih vinograda krajem prošle godine iznosila je 76,78 milijuna kuna, dok su obveze istodobno bile 35,85 milijuna kuna. U IPK Erdutskim vinogradima proizvodi se godišnje od 20 do 25 tisuća hektolitara vina, a ukupni kapacitet vinarije iznosi 64.500 hektolitara. Tvrtka posjeduju 365 hektara rodnoga nasada (14,00 sati, Ivana Lučića 3).

ZAGREB - Poslovni rezultati i trendovi u prvih pet mjeseci 2005. godine, nove tarife i ostale aktualnosti iz poslovanja, teme su konferencije za novinare Raiffeisen stambene štedionice (11,00 sati, Radnička 43/I).

ZAGREB - INA će održati konferenciju za novinare u povodu objavljivanja rezultata natječaja za dodjelu donacija u 2005. godini. O rezultatima natječaja te Ininim donatorskim aktivnostima govorit će predsjednik Uprave Tomislav Dragičević (Av. V. Holjevca 10 u 11 sati).

ZAGREB - Sveučilišni računalni centar (SRCE) na konferenciji za novinare izvijestit će o rastu i povezanosti hrvatskog prostora weba. Konferencija se održava nakon što je SRCE provelo redovno mjerenje hrvatskog web prostora. Tim mjerenjem ukupna veličina javno dostupnih web stranica u hr vršnoj internetskoj domeni procijenjena je na više od 1 terabajta, što je dvostruko više od posljednjeg mjerenja iz 2003. godine (11,00 sati, Marohnićeva bb).

ZAGREB - Ukupna industrijska proizvodnja u travnju je u Hrvatskoj porasla za 6,3 posto u odnosu na travanj prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U prva pak četiri ovogodišnja mjeseca industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 1,8 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju. Promatrano po područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, u travnju ove u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, proizvodnja u prerađivačkoj industriji porasla je 8,2 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,6 posto. Istodobno, proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom smanjena je za 4,2 posto. U sklopu prerađivačke industrije najveći je rast proizvodnje u travnju prema istom lanjskom mjesecu zabilježen kod proizvodnje uredskih strojeva i računala, za 83,2 posto. Značajno je porasla proizvodnja medicinskih, preciznih, optičkih instrumenata i satova, za 33,9 posto te proizvodnja strojeva i uređaja, za 26,5 posto.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za veljaču iznosila je 5.037 kuna, što je za 37 kuna ili za 0,7 posto više nego za mjesec prije, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša. Za prva dva mjeseca ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Zagrebu iznosila je 5.018 kuna. To predstavlja nominalno povećanje za 5,9 posto, a realno za 4,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Među djelatnostima, najveća je neto plaća za ovogodišnju veljaču u Zagrebu zabilježena u proizvodnji RTV i komunikacijskih aparata i opreme, od 13.151 kunu, potom u osiguranju i mirovinskim fondovima, osim obveznog osiguranja (7.614 kuna), te u financijskom posredovanju, osim osiguranja i mirovinskih fondova (7.143 kune). Najniže neto plaće za veljaču u Zagrebu isplaćene su u preradi kože, u iznosu od 2.408 kuna, ostalim uslužnim djelatnostima 2.804 kune, te proizvodnji odjeće 2.940 kuna.

ZAGREB - Prema posljednjim podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi na domaćem tržištu stoke, mesa i mesnih prerađevina bilježi se blagi pad cijena teladi i junadi, dok su cijene živih svinja već duže vrijeme nepromijenjene. No, napominju da iako je posljednjih tjedana primjetan pad cijena teladi, one su i dalje među najvišima u posljednjih devet godina. Tako je prosječna cijena teladi simentalske pasmine na stočnim sajmovima i u otkupu u tjednu do 8. svibnja iznosila 23,54 kuna za kilogram žive vage. U narednom razdoblju u TISUP-u ne očekuju značajnije promjene, odnosno ponuda će kako kažu i dalje biti nedostatna, a cijene se neće značajnije mijenjati.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙