FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi sajam vlastelinstva Dubovac

KARLOVAC, 22. svibnja 2005. (Hina) - Prvi sajam vlastelinstva Dubovac,tijekom kojeg će se do 6. lipnja za posjetitelje staroga frankopanskogdvorca oživljavati srednjovjekovno ozračje, obrti i običaji, ovog jevikenda posjetilo više od dvije tisuće ljudi.
KARLOVAC, 22. svibnja 2005. (Hina) - Prvi sajam vlastelinstva Dubovac, tijekom kojeg će se do 6. lipnja za posjetitelje staroga frankopanskog dvorca oživljavati srednjovjekovno ozračje, obrti i običaji, ovog je vikenda posjetilo više od dvije tisuće ljudi.

Prvog su vikenda turiste, koji su se našli okruženi srednjovjekovnim kovačima, medičarima, pekarima, žonglerima, krvnicima, gatarama, sokolarima, bubnjarima, vlastelom i dvorjanima, osobito privukle viteške igre.

Pripadnici Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice danas su, propisno odjeveni u oklope i žičana odijela, mačevima i buzdovanima "branili" grad od najezde švedskih turista. Kad su vitezovi shvatili da putnici stižu u dobroj namjeri, počastili su ih hajdinskom kašom s gljivama u jestivim zdjelama od kruha te ostalim jelima po srednjovjekovnim receptima.

"Bila sam u mnogim dvorcima s različitim programima, ali ovaj je program u Karlovcu rađen sa stilom i uz uživanje organizatora, što se odmah prenese na goste, a meni su se najviše sviđali vitezovi i inkvizitorski svećenik", rekla je Viktoria Arvidsson, direktorica agencije "BTI Nordic AB" iz Stockholma.

Atraktivan je bio i jučer održan turnir Udruge rapskih samostreličara, "snajperista" bojnih galija, "venecijanski ples" njihove plesne sekcije te program srednjovjekovne glazbe i plesa kostimiranog ansambla "Minstrel" iz Zagreba.

Prvi sajam vlastelinstva Dubovac organizirali su karlovačka Turistička agencija "Ferial" i Gradski muzej, uz potporu Turističke zajednice grada Karlovca, te uz financijsku potporu Ureda za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice. U obrtnike, stanovnike dvorca i povijesne ličnosti kostimirali su se članovi karlovačke Udruge "Historia viva".

Radnim danima u sklopu Sajma za učenike osnovnih i srednjih škola održavat će se radionice - lončarska, keramičarska i "gombarska", tj. gimastičarska, te radionice izrade nakita, vitraja i mnoge druge.

Dvorac Dubovac bio je krajem 14. stoljeća u posjedu plemićke obitelji Sudar, a nakon 1442. obitelji Frankopan i Zrinski. Nakon što je odolio turskim napadima, stoljećima je služio kao vojna utvrda, skladište, ljetnikovac i hotel. Danas je u vlasništvu grada Karlovca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙