FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodice na turističkoj prekretnici

ŠIBENIK/VODICE, 2. svibnja 2005. (Hina) - Stručnim skupom, koji je uhotelu "Punta" danas okupio stručnjake iz cijele Hrvatske, Vodice suobilježile pola stoljeća turizma u tom mjestu.
ŠIBENIK/VODICE, 2. svibnja 2005. (Hina) - Stručnim skupom, koji je u hotelu "Punta" danas okupio stručnjake iz cijele Hrvatske, Vodice su obilježile pola stoljeća turizma u tom mjestu.

Uvodno predavanje pod nazivom "Dileme turističkog razvojnog promišljanja vodičkog kraja" održao je dr. Ante Radnić iz Instituta za turizam u Zagrebu koji je, uz ostalo, istaknuo kako se Vodice nakon Domovinskog rata pokazale iznimnu vitalnost u obnovi turizma.

Dok Hrvatska još uvijek nije dosegnula turističke rezultate iz 1989. godine, Vodice su uspjele povećati broj noćenja u odnosu na posljednju normalnu prijeratnu godinu, kazao je Radnić.

Dodao je kako se to mjesto danas nalazi na turističkoj prekretnici, s obzirom da sezona traje samo pedeset, a u privatnom smještaju na koji otpada gotovo 90 posto turističkih kapaciteta, tek tridesetak dana.

Kad se tome doda podatak da u Vodicama danas ima čak šest do sedam puta više kreveta u vikendicama nego u hotelskom smještaju, što je daleko iznad hrvatskog prosjeka, onda je jasno da vodičkom turizmu treba zaokret. No, to neće biti moguće bez promišljanja o prostornoj politici, napomenuo je Radnić.

Gradonačelnik Vodica Rade Ivas ocijenio je kako su Vodice od 1955. godine, koja se smatra početkom tamošnjeg turizma , do danas prevalile golem put.

U vrijeme kad su Vodice ulazile u turizam bile su malo mjesto s oko 3.000 stanovnika, koje je živjelo isključivo od poljoprivrede. Kako u to vrijeme još nije bio izgrađen Šibenski most, prvi gosti su dolazili redovitom brodskom prugom. Danas su Vodice poznato turističko mjesto s 13.000 kreveta i 800.000 noćenja godišnje, koje se nalazi pred novim izazovima", kazao je Ivas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙