FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova atrakcija za turiste u Indiji: stazama Mahatme Gandhija

NEW DELHI, 18. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Indijsko ministarstvoturizma promovirat će novu ponudu - obilazak ključnih gradova na putukojim je Mahatma Gandhi, vođa pokreta za neovisnost Indije, vodiosvoj narod u nenasilnu borbu za neovisnost o Velikoj Britaniji.
NEW DELHI, 18. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Indijsko ministarstvo turizma promovirat će novu ponudu - obilazak ključnih gradova na putu kojim je Mahatma Gandhi, vođa pokreta za neovisnost Indije, vodio svoj narod u nenasilnu borbu za neovisnost o Velikoj Britaniji.

Početak putovanja bit će Gandhijevo rodno mjesto u zapadnoj državi Gujarat, a završit će kod njegova posljednjeg počivališta u New Delhiju, pišu u srijedu novine Hindustan Times prenoseći izjavu dužnosnika ministarstva turizma.

"Krug slobode", kako je nazvan put kojim će ići turisti, bit će "pohod za sljedbenike Gandhijeve filozofije građanskoga neposluha i nenasilja", koje je 1930. godine Gandhi proglasio protiv britanske vlasti.

U ožujku ove godine u Indiji je obilježena 75. godišnjica "marša soli", koji se smatra jednim od prijelomnih događaja indijske borbe protiv kolonijalne vlasti Velike Britanije.

Neposluh je počeo "maršem soli" prema moru u kojem su tisuće Indijaca pratile Gandhija od grada Ahmedabada do Dandija, gdje su proizvodili sol iz morske vode. Prosvjedovali su protiv monopola britanske uprave kojim je Indijcima zabranjena proizvodnja soli. Zbog britanskog monopola, cijena soli toliko je porasla da je taj osnovni začin postao nedostupan velikoj većini siromašnih Indijaca.

Nakon što njegov zahtjev za ukidanjem monopola nije odobren, Gandhi je poveo svoje sljedbenike prema oceanu u prosvjednom 240 km dugom maršu koji je trajao 24 dana. Kad su stigli do Dandija, prosvjednici su počeli od morske vode proizvoditi sol, te time simbolički kršiti britanski monopolistički zakon.

Britanske vlasti nisu blokirale marš, ali su uhitile Gandhija čim je prekršio zakon o soli. Više od 60,000 ljudi slijedilo je Gandhijev primjer i završilo u zatvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙