FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karzai dijelom kriv za neuspjeh u uništavanju maka

NEW YORK, 22. svibnja 2005. (Reuters) - Američki dužnosnici napisali suovaj mjesec u dopisu državnoj tajnici Condoleezzi Rice da je programuništenja nasada maka usmjeren na slamanje afganistanske trgovineheroinom bio neučinkovit dijelom i zbog vodstva afganistanskogpredsjednika Hamida Karzaija, objavio je u nedeljnom izdanju list TheNew York Times.
NEW YORK, 22. svibnja 2005. (Reuters) - Američki dužnosnici napisali su ovaj mjesec u dopisu državnoj tajnici Condoleezzi Rice da je program uništenja nasada maka usmjeren na slamanje afganistanske trgovine heroinom bio neučinkovit dijelom i zbog vodstva afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, objavio je u nedeljnom izdanju list The New York Times.

U telegramu poslan Rice 13. svibnja iz američkog veleposlanstva u Kabulu, a koji je listu pokazao jedan dužnosnik, navodi se da je spor ritam uništavanja maka, biljke od koje se dobivaju tvari za proizvodnju droge heroin, te da pokrajinski dužnosnici i starješine sela priječe uništavanje nasada maka.

Iz cvijeta maka se dobiva opium, koji je osnova za heroin i morfin, a procjenjuje se da je iz Afganistana poteklo 87 posto heroina koji je prodan diljem svijeta ove godine.

U telegramu se dodaje da su visoki afganistanski dužnosnici, uključujući i Karzaija, malo učinili na suprostavljanju takvom ponašanju.

"Karzai je bio dobro upućen i obaviješten o teškoćama u nastojanju provođenja programa uništenja maka, ali je bio mlak u uspostavljanju jakog vodstva, čak i u svojoj pokrajini Kandahar", piše u telegramu kojega se citira u listu.

List je objavio da je taj telegram sastavio dužnosnik veleposlanstva u Kabulu koji je zadužen za suzbijanje droge.

U telegramu nije ostala pošteđena ni Velika Britanija, američki saveznik koji također ima veliku odgovornost u borbi protiv droge u Afganistanu, za koju se kaže da je "znatno odgovorna" za neuspjeh u uništavanju više nasada, jer je britansko osoblje bilo nevoljko usmjeriti svoje napore u glavna uzgajivačka područja, piše se u listu.

Dužnosnici State Departmenta stali su u obranu Karzaija, navodeći da napore u uništavanju nasada maka remete loše vrijeme, logistički problemi i politički otpor.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Bouchner izjavio je za the Times da je Karzai jak partner i da u njega imaju povjerenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙