FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plemenski vođe podupiru Karzaijev plan o partnerstvu sa SAD

KABUL, 8. svibnja 2005. (Hina/AP) - Nekoliko stotina plemenskih vođapoduprlo je plan afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija o"strateškom partnerstvu" sa Sjedinjeninm Državama, sporazum koji bimogao učvrstiti dugogodišnju američku vojnu prisutnost u središnjojAziji, izjavio je u nedjelju glasnogovornik vlade u Kabulu JawedLudin.
KABUL, 8. svibnja 2005. (Hina/AP) - Nekoliko stotina plemenskih vođa poduprlo je plan afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija o "strateškom partnerstvu" sa Sjedinjeninm Državama, sporazum koji bi mogao učvrstiti dugogodišnju američku vojnu prisutnost u središnjoj Aziji, izjavio je u nedjelju glasnogovornik vlade u Kabulu Jawed Ludin.

Više do 1.000 plemenskih vođa iz cijelog Afganistana sastalo se u nedjelju u predsjedničkoj palači u Kabulu s Karzaijem. Ondje su razgovarali o spomenutom planu, rekao je Ludin.

"Nakon današnjih konzultacija može se reći da se, općenito gledajući, vrlo pozitivno gleda na plan", rekao je Ludin na konferenciji za novinare dodavši kako je samo jedna osoba bila protiv plana, ali nije rekao o kakvim je primjedbama riječ.

On je također rekao kako će Karzai o partnerstvu najvjerojatnije kasnije tijekom mjeseca razgovarati na sastanku u Washingtonu s američkim predsjednikom Bushom, a visoki afganistanski dužnosnici smatraju da to partnerstvo mora pokriti pitanja ekonomskih i političkih veza kao i vojnu pomoć. Rasprave o partnerstvu koje su počele prije nekoliko mjeseci sada ulaze u "formalniju fazu", kazao je Ludin.

U Afganistanu se nalazi oko 17.000 američkih vojnika koji su ondje u potrazi za pripadnicima Al-Qaide i simpatizerima svrgnute talibanske vlade. U Afganistanu je i 8.500 NATO-ovih pripadnika. Oni su razmješteni u glavnome gradu te na sjeveru i zapadu zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙