FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaoštravanje odnosa Rima i Havane zbog slučaja talijanskog novinara

RIM, 21. svibnja 2005. (Hina) - Talijansko-kubanski odnosi zaoštrilisu se nakon što su kubanske vlasti u petak zatvorile FrancescaBattistinija, novinara talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera,te su ga protjerale pošto je talijanski ministar vanjskih poslovaGianfranco Fini zatražio njegovo hitno oslobađanje.
RIM, 21. svibnja 2005. (Hina) - Talijansko-kubanski odnosi zaoštrili su se nakon što su kubanske vlasti u petak zatvorile Francesca Battistinija, novinara talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera, te su ga protjerale pošto je talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini zatražio njegovo hitno oslobađanje.

Battistini je u subotu iz Kube preko Pariza krenuo za Milano.

Uhićenja i protjerivanja, koja je zapovijedio kubanski čelnik Fidel Castro, ponovno su usmjerila europsku pažnju na tu zemlju, te je Europska unija zaprijetila ponovnim uvođenjem sankcija.

Iz Kube su izbačeni europski parlamentarci i novinari koji su stigli na Kubu kako bi sudjelovali na Kongresu civilnog društva, koji su u Havani organizirali disidenti, prvi puta u 46 godina vladavine Fidela Castra.

Na vijest o uhićenju talijanskog novinara, Fini je pozvao kubanskog veleposlanika u Rimu i zatražio da Battistini bude odmah oslobođen.

Glavni urednik lista, Paolo Mieli, izrazio je u posebnom priopćenju "ogorčenje" za ono što se dogodilo i dodao kako je i prije nekoliko dana još jednom novinaru lista Corriere della Sera, Roccu Cotroneu, bilo onemogućeno ući na Kubu i morao se vratiti.

Europska unija također je uložila službeni prosvjed zbog tretiranja europskih parlamentaraca na Kubi i zaprijetila je ponovnim uvođenjem sankcija prema toj zemlji.

Sankcije su ukinute u siječnju nakon što je oslobođen dio skupine od 75 političkih zatvorenika koji se nalaze u kubanskim zatvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙