FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: koalicije s HDZ-om i HSP-om moguće samo kao izuzeci

ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Glavni odbor SDP-a danas je zauzeorestriktivni stav prema mogućim poslijeizbornim koalicijama s HDZ-om iHSP-om, odnosno donio zaključak da su takve koalicije moguće samo kaoizuzeci.
ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - Glavni odbor SDP-a danas je zauzeo restriktivni stav prema mogućim poslijeizbornim koalicijama s HDZ-om i HSP-om, odnosno donio zaključak da su takve koalicije moguće samo kao izuzeci.

"SDP zadržava restriktivni stav o mogućim koalicijama s HDZ-om i HSP-om, ostajemo na strani da tih koalicija nema, uz zaključak da su one moguće samo u izvanrednim situacijama kao izuzeci. To će doista biti izuzeci", izjavio je predsjednik SDP-a Ivica Račan na konferenciji za novinare u stanci zasjedanja Glavnog odbora.

O tome gdje su, u kojim županijama, gradovima i općinama, moguće koalicije SDP-a sa spomenutim strankama Račan nije želio govoriti, rekavši da će se o tome odlučivati idućih dana, na relaciji županijske stranačke organizacije - središnjica.

Rekao je samo kako postoji mogućnost sastavljanja tzv. manjinske vlade SDP-a i HDZ-a u jednoj ili dvije županije (od kojih je jedna, doznaje se u stranci, Dubrovačko-neretvanska županija), dok je mogućnost takve suradnje u gradovima, tvrdi Račan, puno manja.

"Ne vidim mogućnost za koaliciju s HDZ-om, samo manjinsku vladu u jednoj ili dvije županije", rekao je Račan, naglasivši da veće šanse za takvu koalicijsku suradnju SDP ima s HSP-om.

Predsjednik SDP-a istaknuo je kako su spomenuti izuzeci mogući jedino ako se ispune određeni uvjeti - ako je takva suradnja u interesu i u korist građana, ako osigura kvalitetniju, pošteniju i stabilniju vlast od one prethodne, te ako se tako može izbjeći blokada u konstituiranju nove vlasti i ponovni izlazak na izbore, jer to, uvjeren je, građani sigurno ne bi podržali.

Pristanak SDP-a na takvu suradnju s HDZ-om i HSP-om, dodaje Račan, ovisio bi i o kvaliteti konkretnih programa te o ljudima u određenoj lokalnoj sredini i njihovoj spremnosti na suradnju.

"Želimo izuzetke koji će jamčiti kvalitetniju i stabilniju vlast, a to ovisi i o konkretnim programima i ljudima. Ne mislimo se kompromitirati preko tih izuzetaka", rekao je, dodavši da SDP ne gleda na izuzetke kao na pokušaj osvajanja vlasti, već kao jamstvo da će ta lokalna vlast biti bolja.

Oko mogućih izuzetaka, gdje i s kim, SDP će se dogovarati sa svojim glavnim koalicijskim partnerom HSS-om.

Upitan tko je najprihvatljiviji partner SDP-ovcima u Zagrebu, gdje im je za obnašanje vlasti potreban jedan mandat, Račan je odgovorio da je situacija u Zagrebu riješena, ali pozvao novinare da o tome priupitaju gradski SDP.

U stranci se, naime, doznaje da je čelnik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić već dogovorio suradnju s Tatjanom Holjevac, nositeljicom Nezavisne lista koja je na izborima osvojila četiri vijećnička mjesta u Gradskoj skupštini.

Predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula novinare je izvijestio da će se tom čelnom stranačkom tijelu obratiti sa zahtjevom da u Velikoj Gorici, gdje je bio nositelj liste, SDP koalira s HSP-om.

Glavni odbor u nastavku će zasjedanja imenovati još dva stranačka savjeta (za politički sustav i međunarodne odnose), te odlučiti koji će od SDP-ovaca u Hrvatskom saboru zamijeniti nedavno preminulu Snježanu Bigu-Friganović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙