FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush nakon europske turneje Rusiju naziva "prijateljem"

WASHINGTON, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednikGeorge Bush izjavio je u srijedu, dan nakon povratka iz Europe, gdjeje boravio povodom 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, i nakonpovremeno napete misije posebice zbog američkih poziva na demokratskereforme u području nekadašnjeg sovjetskog utjecaja, izjavio je kakoRusiju doživljava kao prijatelja.
WASHINGTON, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George Bush izjavio je u srijedu, dan nakon povratka iz Europe, gdje je boravio povodom 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, i nakon povremeno napete misije posebice zbog američkih poziva na demokratske reforme u području nekadašnjeg sovjetskog utjecaja, izjavio je kako Rusiju doživljava kao prijatelja.

"Rusija nije neprijatelj, Rusija je naš prijatelj", rekao je američki predsjednik po povratku iz posjeta Rusiji, Latviji, Gruziji, te Nizozemskoj, tijekom kojega je baltičke zemlje istaknuo kao primjer demokracije za Rusiju.

"Sjediti na Crvenom trgu i odavati počast veteranima drugog svjetskog rata bio je nevjerojatan događaj. Sjećam se da sam kao dijete gledao vojnu paradu na Crvenom trgu - a sada sam na tom istom trgu sjedio kao predsjednik Sjedinjenih Država, odajući počast ljudima koji su poginuli u borbi protiv fašizma", rekao je Bush na početku susreta s članovima Kongresa s kojima je razgovarao o europskom posjetu.

"I sjedio sam pored prijatelja. Rusija nije neprijatelj, Rusija je naš prijatelj", rekao je Bush.

"Ono što je važno jest da radimo zajedno kako bismo postigli mir. Očigledno imamo različito stajalište o nekim pitanjima, no nema između nas razlike u mišljenju kada je riječ o tome da radimo zajedno za postizanje mira", dodao je američki predsjednik.

Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin stajali su jedan uz drugoga prigodom proslave 60. obljetnice oslobođenja od fašizma, na Crvenom trgu u Moskvi, zajedno s drugim svjetskim čelnicima koji su također pristigli odati počast velikim sovjetskim žrtvama u borbi protiv nacističke Njemačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙