FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: Ne ukida se poticanje stambene štednje

ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Vlada je u petak na sjednici odlučnodemantirala medijske interpretacije da bi država mogla ukinutipoticanje stambene štednje.
ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Vlada je u petak na sjednici odlučno demantirala medijske interpretacije da bi država mogla ukinuti poticanje stambene štednje.

Nema govora o tome, nastavljamo poticanje stambene štednje, izjavio je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade. U Hrvatskoj, koja ima demografskih problema, to je jedna od mjera za rješavanje tog problema, rekao je Sanader.

Premijer je opetovao zadovoljstvo provedbom nedjeljnih lokalnih izbora, ocijenivši da su potvrdili zrelost hrvatske demokracije i da su protekli u demokratskom ozračju.

Žali, međutim, zbog malog odaziva birača, te poručuje kako je na političkim strankama, ali i hrvatskoj javnosti da kod građana stvaraju svijest da su lokalni izbori jednako važni kao i predsjednički i parlamentarni.

Oko tisuću obitelji u nadstojničkim stanovima moći će te stanove kupiti, pod istim uvjetima kao i stradalnici Domovinskog rata, predlažila je Vlada zakonskim tekstom o prodaji stanova namijenjenih za nadstojnike stambene zgrade.

To znači, objasnila je ministrica prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić, da bi cijena kvadrata bila 700 eura, umanjeno za amortizaciju zgrade i za vlastita ulaganja. Sredstva od prodaje išla bi u zajedničku pričuvu.

Stanove će moći kupiti osobe koje su do 5. studenoga 1996. na temelju valjane pravne osnove uselile u nadstojničke stanove, kao i osobe koje su do 19. lipnja 1991. o svom trošku u stanu prenamjenile zajedničke prostorije - praonice, sušionice i sl.

Uvjet je da u mjestu stanovanja u vlasništvu nemaju drugi stan, a zahtjev za kupnju stanari bi trebali podnijeti u roku tri mjeseca nakon što zakon stupi na snagu. Ako ih, pak, ne bi mogli kupiti, ostali bi u stanovima i plaćali zaštićenu najamninu.

Osobe u nadstojničkim ili stanovima iz zajedničkih prostorija koje su se prijavile za POS, moći će odlučiti hoće li kupiti taj stan ili stan putem POS-a, istaknula je Matulović Dropulić. Poručila je pritom da nema govora da Vlada odustaje od POS-a.

Vlada je predložila i da se postojeće ograničenje štrajka u službama hitne medicinske pomoći, proširi i na preglede i osnovne dijagnostičke postupke kojima se isključuje hitno stanje, na cjelodnevnu intenzivnu skrb itd. Zdravstveni radnici, koji sada mogu dopunski raditi samo u ustanovi u kojoj su zaposleni, ubuduće bi to mogli i u drugim ustanovama, te kod liječnika u privatnoj praksi. Uvjet je da imaju dokaz da ispunjavaju obveze 40 satnog tjednog rada i odobrenje poslodavca.

Upravna vijeća zdravstvenih ustanova obvezuju se da najmanje jednom mjesečno analiziraju financijsko poslovanje, a kad se pojavi gubitak obvezno obavjestiti vlasnika. Hrvatski zavod za javno zdravstvo dobiva i obvezu praćenja i izvještavanja o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja.

Izmjene Zakona županijama omogućuju osnivanje najmanje jednog doma zdravlja, Zagrebu najmanje tri, a domovi se moraju osnovati i na otocima s više od deset tisuća stanovnika -Braču, Hvaru, Korčuli, Visu, Cresu, Krku, Lošinju i Rabu.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o osnovnom školstvu po kojima bi učiteljima sa navršenih 65 godina života i 20 godina staža obvezno prestajao ugovor o radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙