FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: Smrtna kazna proizvođaču smrtonosnog alkohola

PEKING, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski sud u pokrajiniGuangdong osudio je na smrt 26-godišnjeg Chenga Caiminga, vlasnikakemijske tvrtke, čije je alkoholono piće "baiju" usmrtilo 14 osoba,piše Beijing Morning Post.
PEKING, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Kineski sud u pokrajini Guangdong osudio je na smrt 26-godišnjeg Chenga Caiminga, vlasnika kemijske tvrtke, čije je alkoholono piće "baiju" usmrtilo 14 osoba, piše Beijing Morning Post.

Petnaest barela industrijskog alkohola Cheng je deklarirao kao konzumni alkohol i prodao ga trgovcu na veliko koji ga je distribuirao u četiri ilegalne točionice. One su ga miješale s formaldehidom i prodavale na malo i ta nezamisliva mješavina usmrtila je 14 ljudi. Još 40 ih je završilo u bolnici.

Chengu je sud dosudio smrtnu kaznu dok je 14 drugih okrivljenih, među njima i veletrgovac, osuđeno na 13 godina zatvora.

Baiju, ili "bijeli alkohol" popularno je žestoko piće koje se prizvodi iz biljke sorgo. Formaldehid se pak naširoko koristi kao dezinfekcijsko sredstvo i konzervans.

U Kini se svake godine milijarde dolara zarađuju proizvodnjom krivotvorenih artikala, od mlijeka u pravu do luksuznih torbica. Lani je najmanje trinaestoro kineske dojenčadi umrlo od pothranjenosti jer su primala krivotvoreno mlijeko u prahu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙