FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska o presudi Europskog suda u slučaju Ocalan

ANKARA, 12. svibnja 2005. (Hina) - Presuda Velikog vijeća Europskogsuda za ljudska prava (ECHR) kojom se Turskoj preporučuje novo suđenjevođi zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK) AbdullahuOcalanu dočekana je u četvrtak sa zamjetnim žaljenjem vladajućestranke.
ANKARA, 12. svibnja 2005. (Hina) - Presuda Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kojom se Turskoj preporučuje novo suđenje vođi zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK) Abdullahu Ocalanu dočekana je u četvrtak sa zamjetnim žaljenjem vladajuće stranke.

Sud u Strasbourgu je zaključio da su tijekom ranijeg procesa Ocalanu (56), bile prekršene mnoge zakonske odredbe i da temeljem takvih propusta izricanje konačne presude nije bilo pošteno.

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvitka (AKP) Mehmet Mir Firat najavio je da će Ankara poštivati načela pravne države i donijeti nove zakone kako bi se Ocalanu, osuđenom na kaznu doživotnog zatvora zbog separatizma i veleizdaje, ponovo sudilo.

"Republika Turska je pravna država i obvezuje se učiniti što je potrebno prema zakonu", rekao je Mir Firat novinarima.

Međutim, "to pitanje zanima cijelu zemlju, sve političke stranke i skupine, a ne samo jednu stranku na vlasti", rekao je i praktički najavio uspostavu sveopćeg turskog konsensuza o presudi ECHR-a.

U tome će, tvrde analitičari, biti vrlo važno mišljenje turskog vojnog vrha.

Potpredsjednik kluba zastupnika Stranke pravde i razvitka Sadullah Ergindans u prvoj je reakciji izrazio razočarenje.

"Očito to nije odluka kakvu smo priželjkivali", kazao je za NTV televiziju Ergindans i dodao da odluka Strasbourga "ni u čemu ne mijenja tursko stajalište prema terorizmu i teroristima".

Ocalan je u Turskoj prvo bio osuđen na smrtnu kaznu ali mu je, nakon ukidanja smrtne kazne u Turskoj, osuda preinačena u doživotni zatvor koji izdržava na otoku Imrali u Mramornom moru.

Ocalanu, odnosno njegovu separatističkom militantnom pokretu, pripisuje se ubojstvo oko 37.000 ljudi, mahom civila.

Vođa PKK-a je, u međuvremenu, iz zatvorske ćelije pozvao svoje pristaše da oružje zamijene političkom borbom. Mnogi od njih su se prebacili na područje sjevernog Iraka, a nisu rijetki povremeni "osvetnički upadi" na tursko tlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙