FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Newsweek: Postoji mogućnost da je objavljena pogrešna informacija o Kuranu

WASHINGTON , 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Časopis Newsweek unedjelju je izvijestio da postoji mogućnost pogreške u člankuobjavljenom 9. svibnja u kojemu stoji da su američki istražiteljiobezvrijedili Kuran u logoru u Guantanamu te su se ispričali žrtvamanasilja koje je nastalo nakon objavljivanja tih informacija.
WASHINGTON , 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Časopis Newsweek u nedjelju je izvijestio da postoji mogućnost pogreške u članku objavljenom 9. svibnja u kojemu stoji da su američki istražitelji obezvrijedili Kuran u logoru u Guantanamu te su se ispričali žrtvama nasilja koje je nastalo nakon objavljivanja tih informacija.

U članku koji će biti objavljen u izdanju od 23. svibnja stoji da osoba koja je izjavila da je vidjela da se najmanje jedan primjerak Kurana baca u zahodsku školjku kako bi se zatočenici u Guantanamu prisilili na suradnju, više nije sigurna je li to istina.

"Izražavamo žaljenje ako je bilo koji dio objavljenog članka neistinit te se ispričavamo žrtvama nasilja što su ga potaknule objavljene informacije. Ispričavamo se i američkim vojnicima koji su za to optuženi", stoji u članku što ga je potpisao glavni urednik časopisa Mark Whitaker, a bit će objavljen u njegovu idućem izdanju.

Izvješće Newsweeka je potaknulo prosvjede i razljutilo muslimane od Afganistana gdje ih je u prosvjedima poginulo 16, a ozlijeđeno ih je 100, do Pakistana, Indonezije i Gaze.

U nedjelju su afganistanski muslimanski svećenici zaprijetili da će u roku od tri dana pozvati na sveti rat protiv SAD-a ukoliko istražitelji o kojima se pisalo u članku ne budu izručeni.

U izdanju od 9. svibnja prenesena je izjava neimenovanog izvora koji je kazao kako su neki vojni istražitelji u američkom logoru Guantanamo na Kubi bacali dijelove Kurana u zahodske školjke kako bi zatočenike prisilili da progovore.

Newsweek je također izvijestio kako je glasnogovornik Pentagona prošli tjedan izjavio kako su podaci objavljeni u njemu pogrešni te da vojska izjave ne smatra vjerodostojnima. Američka je vojska otvorila istragu o tomu, a najviši američki dužnosnici pozvali su muslimane da se ne odazivaju pozivima na nasilje, dodajući kako se nepoštivanje muslimanske svete knjige ne smije tolerirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙