FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moratinosu uručena povelja počasnoga građanina Trogira

TROGIR,19. svibnja 2005.(Hina) - Ministru vanjskih poslova KraljevineŠpanjolske Miguelu Angelu Moratinosu u četvrtak je u Trogiru uručenapovelja počasnoga građanina toga grada koju mu je Gradsko vijećedodijelilo zbog njegova dugogodišnjeg promicanja Hrvatske u svijetu,posebno zbog snažne potpore nastojanjima da što prije postane članicomEU.
TROGIR,19. svibnja 2005.(Hina) - Ministru vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguelu Angelu Moratinosu u četvrtak je u Trogiru uručena povelja počasnoga građanina toga grada koju mu je Gradsko vijeće dodijelilo zbog njegova dugogodišnjeg promicanja Hrvatske u svijetu, posebno zbog snažne potpore nastojanjima da što prije postane članicom EU.

U pratnji španjolskog ministra bila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović i njezin prethodnik na dužnosti Miomir Žužul.

Povelju počasnoga građanina španjolskom ministru, dugogodišnjem gostu Trogira u kojemu je prvi put boravio početkom 1970-ih, Gradsko vijeće dodijelilo je na sjednici 12. studenoga prošle godine u povodu Dana grada, podsjetio je trogirski gradonačelnik Vedran Rožić.

Naglasio je kako je ministar Moratinos svojim diplomatskim djelovanjem umnogome doprinio hrvatskom dobivanju statusa zemlje kandidata za EU.

Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako je dodjeljivanje povelje počasnoga građanina sjajan primjer djelovanja lokalne samouprave u skladu s politikom državne diplomacije. Time se, kako je rekla, pletu neraskidive veze ljudske i prijateljske između dvaju naroda i njihovih država, a takav se osobni odnos u svijetu danas posebno cijeni.

Istaknula je kako vjeruje da će ova nagrada prodonijeti još jačem španjolskom zagovaranju i potpori Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije.

Ministar Moratinos, zahvalivši na nagradi "zbog koje je neobično sretan, budući da ga uz Trogir vežu nezaboravne uspomene", naglasio je kako osjeća veliku naklonost prema ovoj zemlji u kojoj je, kao Kastiljanac, premda je i Španjolska mediteranska zemlja, upoznao pravi sredozemni duh.

Poručio je kako vjeruje da će Hrvatska i Trogir vrlo brzo slaviti članstvo u europskoj obitelji.

Gradonačelnik Rožić darovao mu je i statuu trogirskoga zaštitnika Svetoga Ivana, uz poziv da bude gost svake godine na fešti dana grada.

Ministar Moratinos je Rožiću, nekadašnjem poznatom Hajdukovu nogometašu, uzvratio je dresom madridskog nogometnog kluba "Atletico".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙