FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP se uključio u slučaj oporbenog političara iz Ekvatorijalne Gvineje

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska policija do sada nijedobila nikakav zahtjev za bilo kakvim postupkom prema oporbenompolitičaru po imenu Severo Moto iz Ekvatorijalne Gvineje, no pokažu lise točnim tvrdnje tjednika Globus da on nije nestao, već da se skrivau Novom Zagrebu policija će utvrditi sve okolnosti vezane uz njegovboravak u Hrvatskoj, doznaje se danas u MUP-u.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska policija do sada nije dobila nikakav zahtjev za bilo kakvim postupkom prema oporbenom političaru po imenu Severo Moto iz Ekvatorijalne Gvineje, no pokažu li se točnim tvrdnje tjednika Globus da on nije nestao, već da se skriva u Novom Zagrebu policija će utvrditi sve okolnosti vezane uz njegov boravak u Hrvatskoj, doznaje se danas u MUP-u.

"Policija do sada nije imala temelja za postupanjem, no ako je istina da Moto boravi u Novom Zagrebu, policija će provjeriti sve okolnosti vezane uz njegov boravak u Hrvatskoj, a to znači i utvrditi je li prekršio Zakon o strancima", kazao je Hini zamjenik glasnogovornika MUP-a Igor Štefanac. Objasnio je da je Moto u Hrvatsku ušao sa španjolskom putovnicom te da se 20. ožujka odjavio iz zagrebačkog hotela Sheraton, nakon čega nije prijavio novu adresu i regulirao svoj status u Hrvatskoj, pa stoga treba provjeriti je li prekršio Zakon o strancima.

Štefanac nije znao reći je li policija već krenula u potragu za Motom.

Uz fotografiju Mota na naslovnici novi broj Globusa objavljuje da su novinari tog tjednika Mota pronašli u poslovnim prostorima jedne tvrtke u Novom Zagrebu i prenose izjavu njegovog domaćina da su mu "spasili život" skrivajući ga već mjesec dana od brojnih stranih tajnih služba. Sam Moto, kako piše Globus, tvrdi da je pobjegao iz Španjolske, jer ga tamošnje vlasti žele likvidirati zato što je kao vođa oporbe postao prepreka dogovorima Španjolaca s predsjednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obiangom oko korištenja naftnih izvora u toj zemlji. Kaže da se nakon bijega nije javljao ni svojoj obitelji.

O njegovu navodnom nestanku u Hrvatskoj španjolski je tisak počeo pisati sredinom travnja, nakon čega je i u hrvatskom tisku objavljeno više napisa u kojima se nagađalo da je ubijen u obračunu trgovaca i krijumčara oružja koje je došao kupiti u Hrvatsku kako bi organizirao pokušaj novog državnog udara. Moto je za Globus ta nagađanja odbacio, rekavši kako su to laži tajnih služba kojima ga se želi diskreditirati.

Iz Ministarstva vanjskih poslova danas je priopćeno da je španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alvaro Sebastian De Eice y Gomez-Aceba prenio državnom tajniku Hidi Biščeviću usmenu notu u vezi sa slučajem Severa Mota i napisa u hrvatskom tisku.

Državni tajnik Biščević izrazio je razumijevanje za zabrinutost španjolske strane i izvijestio veleposlanika da će o rezultatima službene istrage o slučaju Severa Mota biti obaviješteni u najskorije vrijeme, stoji u priopćenju MVP-a, te se dodaje da su Biščević i španjolski veleposlanik izrazili čvrsto uvjerenje da taj slučaj neće utjecati na daljnji razvitak prijateljskih odnosa dviju zemalja.

O kakvoj je usmenoj noti i zabrinutosti španjolskih vlasti riječ u priopćenju MVP-a se ne objašnjava.

Moto je iz Ekvatorijalne Gvineje pobjegao u Španjolsku krajem 2004., nakon neuspješnog državnog udara na predsjednika Obianga. Zbog navodnog sudjelovanja u tom udaru, u odsutnosti je u svojoj domovini osuđen na 62 godine zatvora.

Ekvatorijalna Gvineja bivša je španjolska kolonija u Gvinejskom zaljevu. Ta subsaharska zemlja, inače treći proizvođač nafte u Africi, od 1979. je pod vlašću Obianga, koji je na vlast došao državnim udarom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙