FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Nemamo podatke da je Severe Moto pokušavao kupiti oružje

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska nema informacija da jeSevere Moto, oporbeni čelnik Ekvatorijalne Gvineje koji živi u egziluu Španjolskoj, tijekom svog boravka u Hrvatskoj pokušavao kupitioružje ili dobiti bilo kakvu potporu za svoj pokret, izjavila je učetvrtak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskihintegracija Kolinda Grabar-Kitarović.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska nema informacija da je Severe Moto, oporbeni čelnik Ekvatorijalne Gvineje koji živi u egzilu u Španjolskoj, tijekom svog boravka u Hrvatskoj pokušavao kupiti oružje ili dobiti bilo kakvu potporu za svoj pokret, izjavila je u četvrtak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

"Nemamo u ovom trenutku nikakve informacije da je (Severe Moto) pokušavao kupiti oružje i dobiti bilo kakvu potporu za svoj pokret...To je predmet policijske istrage", rekla je ministrica novinarima nakon susreta sa šefom španjolske diplomacije Miguelom Angelom Moratinosom.

Moratinos je rekao da "hrvatske vlasti nemaju apsolutno nikave veze s tim pitanjem" i da su izvijestile španjolske vlasti čim su saznale za njegov boravak u Hrvatskoj.

Kako je dalje rekao, sada je u izradi promemorija u kojoj će biti navedeno kretanje Severa Motoa. Moratinos je zahvalio hrvatskoj strani na pomoći oko tog slučaja.

Severe Moto je boravio u Hrvatskoj u ožujku, potvrdio je u travnju glasnogovornik

ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun.

Moto se vratio se u Španjolsku krajem travnja, više od sedam dana nakon što je njegova supruga prijavila da je nestao, kako bi odagnao bojazan da je ubijen. Rekao je da je otišao iz svog španjolskog doma u Hrvatsku gdje je zamalo ubijen na jednom brodu kod hrvatske obale. Po povratku u Madrid optužio je Ekvatorijalnu Gvineju i Španjolsku da su skovale urotu s ciljem njegova ubojstva. Obje zemlje su odbacile te navode.

Moto je optužen za umiješanost u pokušaj prevrata u Ekvatorijalnoj Gvineji prošle godine. U Madridu, gdje živi, uspostavio je 2003. samoproglašenu vladu u egzilu.

Prema njegovim riječima, postao je meta jer Španjolska zbog nafte želi dobre odnose s Ekvatorijalnom Gvinejom, svojom bivšom kolonijom.

Moto je rekao da je otišao u Hrvatsku kako bi pokušao prikupiti financijska sredstva za svoje političko djelovanje. U Hrvatskoj su ga navodno odveli na jahtu ljudi koji su ga planirali ubiti, ali su se, kako je rekao, predomislili jer je on katolik. Potom je zatražio službenu istragu Španjolske, ali je rekao da nema dokaze o španjolskoj umiješanosti u navodnu zavjeru s ciljem njegova ubojstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙