FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelovci u Jordanu pozivaju na jačanje demokracije

PETRA, 19. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Dobitnici Nobelove nagrade iistaknute osobe zaključili su u četvrtak dvodnevnu konferenciju uPetri, na jugu Jordana, uz poziv na jačanje demokratskih institucija.
PETRA, 19. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Dobitnici Nobelove nagrade i istaknute osobe zaključili su u četvrtak dvodnevnu konferenciju u Petri, na jugu Jordana, uz poziv na jačanje demokratskih institucija.

U dokumentu preporuka objavljenom nakon završetka rada konferencije "Svijet u opasnosti" dobitnici Nobela, njih 29, pozvali su na jačanje demokratskih institucija i gospodarski razvoj kako bi poduzeli nešto "protiv nejednakosti i nepravde koje čine korijene terorizma".

Sudionici su se također odlučili "redovno sastajati u Petri" i pozvali su na dobru upravu putem jasnih zakona i davanja ovlasti ženama za sudjelovanje u aktivnostima gospodarskog razvoja.

Laureati su potvrdili "temeljno pravo na znanje" i potrebu "razvoja istraživanja i mogućnosti razvoja u zemljama u razvoju" i poticanje "bilateralnih i regionalnih sporazuma u području znanosti i suradnju na Bliskom istoku".

Na konferenciji je također potvrđena potreba "osiguranja slobode tiska uz razvoj novinarske odgovornosti".

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je sudjelovao na konferenciji, naglasio je "velike izazove" svijeta: sigurnost, partnerstvo, socijalnu pravdu, okoliš i integraciju.

U radu konferencije sudjelovali su, među ostalima, dobitnici Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel (1986.), Shimon Peres (1994.), Irkinja Betty Williams (1976.), Jose Ramos-Horta iz Istočnog Timora (1996.) i protestantski sjevernoirski čelnik David Trimble (1988.). Bili su tu i dobitnici Nobela za kemiju, fiziku, medicinu i ekonomiju.

Konferencija u Jordanu je druga te vrste. Prvu je sa 75 nobelovaca u Parizu 1988. godine organizirao Wiesel s francuskim predsjednikom Francois Mitterandom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙