FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zgradu suda u kojem se čita presuda Hodorkovskom osiguravalo 600 policajaca

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Zgradu moskovskog suda, u kojoj je učetvrtak do dva sata poslijepodne po lokalnom vremenu trajalo čitanjepresude Mihailu Hodorkovskom, Platonu Lebedevu i Adreju Krajnovu,osiguravalo je gotovo 600 policajaca, javila je RIA Novosti.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Zgradu moskovskog suda, u kojoj je u četvrtak do dva sata poslijepodne po lokalnom vremenu trajalo čitanje presude Mihailu Hodorkovskom, Platonu Lebedevu i Adreju Krajnovu, osiguravalo je gotovo 600 policajaca, javila je RIA Novosti.

Cijelo područje oko suda bilo je zatvoreno, a na svakom metru su stajali policajci. Tramvajima i trolejbusima bilo je zabranjeno zaustavljanje na tom području.

Čitanje presude bivšem čelniku Jukosa Hodorkovskom, čelniku Menatepa Lebedevu i bivšem glavnom direktoru Volne Krajnovu, koje je počelo prije četiri dana, moglo bi trajati vrlo dugo, smatraju odvjetnici optuženih.

Hodorkovski i Lebedev optuženi su za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza, čime su državu, tvrdi optužba, oštetili za gotovo milijardu američkih dolara, a optuženi su i za udruživanje u zločinačku organizaciju. Krajnova optužnica tereti za prijevaru.

"Mislimo da bi sud sutra mogao stići do jedne trećine presude", rekao je Anton Drel, odvjetnik Hodorkovskog i Lebedeva.

Ruske novine Vremja Novosti pišu u četvrtak da prema procjenama odvjetnika presuda ima 1200 stranica. U novinama se dalje navodi da monotono čitanje presude uspavljuje publiku u sudnici.

"Ako se čitanje produži tim tempom trebat će najmanje tri tjedna", rekao je Vladimir Krasnov, jedan od odvjetnika Lebedeva, za Nezavisimuju Gazetu.

Odvjetnik Jurij Schmidt je poručio novinarima da se spreme na to da će pred sudom dežurati oko mjesec dana. "To je vrlo razrađena taktika - čitati presudu dok javnost ne izgubi svaki interes za taj slučaj", rekao je Schmidt.

Osim toga, odvjetnici su ljuti što sjednice suda traju samo od 10:30 do 14:00 sati poslijepodne i to s pauzom. Oni pretpostavljaju da su razlog tome pojačane mjere sigurnosti, odnosno da policija ne može cijeli dan osiguravati zgradu suda.

Direktor ruskog Instituta za politička istraživanja Sergej Markov rekao je za Interfax da će odugovlačenje s presudom imati negativan učinak na imidž Rusije u svijetu.

"Činjenica da se odugovlači s objavom presude pokazuje stupanj do kojeg je ruski sustav pravosuđa politiziran, a ljudi koji smišljaju takve metode štete Rusiji", smatra Markov.

"Ironija je u tome da mi shvaćamo da je Hodorkovski napravio to za što je optužen", istaknuo je Markov i dodao da je upravo zato potreban oštriji i jasniji pristup.

Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov pak smatra da je to suđenje farsa. "Slučaj Hodorkovskog označava prekretnicu za Rusiju, a presuda bi mogla značiti da je Rusija prešla točku s koje nema povratka", rekao je on za Interfax. Prema njegovoj ocjeni, posljedice će biti negativne i dalekosežne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙