FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud nastavio čitanje presude Hodorkovskom

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Moskovski sud utvrdio je u srijedu,trećeg dana čitanja presude bivšem direktoru ruske naftne tvrtke Jukosi njegovom bliskom suradniku, da su Mihail Hodorkovski i PlatonLebedev unaprijed isplanirali i pripremili nezakonito stjecanje 44posto akcija poljoprivrednog instituta NIIUIF-a
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Moskovski sud utvrdio je u srijedu, trećeg dana čitanja presude bivšem direktoru ruske naftne tvrtke Jukos i njegovom bliskom suradniku, da su Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev unaprijed isplanirali i pripremili nezakonito stjecanje 44 posto akcija poljoprivrednog instituta NIIUIF-a

Tri suca moraju pred sudom pročitati još stotine stranica pred sudom, s obzirom na to da su odlučili pročitati cijelo obrazloženje presude - sa svim iskazima svjedoka i dokazima.

Jedan od odvjetnika Hodorkovskog, Robert Amsterdam, rekao je da bi čitanje presude moglo trajati danima. "Međutim, čim novinari izgube interes moglo bi se dramatično ubrzati", ustvrdio je.

Čak i odvjetnici Hodorkovskog ne dvoje da će četrdesetjednogodišnji milijarder biti osuđen za prijevaru i izbjegavanje poreza. Jedino je pitanje kolika će mu zatvorska kazna biti izrečena.

Tužiteljstvo traži 10 godina zatvora za Hodorkovskog i Lebedeva. Prema mišljenju analitičara, kraća kazna dala bi naznake smekšavanja Kremlja i njegove želje da uvjeri poslovne ljude kako su sigurni od progona.

Kremlj je opovrgnuo navode da utječe na suđenje i tvrdi da je sud neovisan. Međutim, kako prenosi Reuters, jedan od savjetnika ruskog predsjednika Vladimira Putina opisao je to suđenje kao "pokazni primjer" drugim biznismenima.

Pristaše Hodorkovskog smatraju kako je proces politički motiviran. Svojedobno najbogatiji čovjek u Rusiji prije uhićenja novčano je podupirao stranke oporbe.

Trećeg dan čitanja obrazloženja presude u sudnicu je pušteno 10 novinara, a deseci su ostali vani ispred zgrade suda, javio je Interfax.

Hodorkovski i Lebedev dovezeni su do suda, kao i prethodna dva dana, 50 minuta prije početka sjednice. Oni prate suđenje iz metalnog kaveza u sudnici.

Zgradu suda osigurava policija, a održava se i manji prosvjed protivnika Hodorkovskog na suprotnoj strani ulice u kojoj se nalazi sud.

Interfax navodi, pozivajući se na svoje izvore, da bi optuženi mogli dobiti 7 do 8 godina zatvora.

"Ono što je važno s naše točke gledišta je signal koji se šalje poslovnim ljudima i ulagačima", rekla je povjerenica EU-a za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, a prenio je France Presse.

"Nama je važno da u Rusiji bude transparentan i ne deskriminirajući okvir za poslovna ulaganja", dodala je.

Ovo suđenje, koje se smatra najvažnijim procesom od raspada Sovjetskog saveza 1991., razbuktalo je političke strasti i stavilo u središte pažnje neke od najspornijih pitanja u Rusiji, od mutne privatizacije devedesetih godina, do reforme pravosuđa i ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙